AMSTERDAM - President Bashar al-Assad is overtuigd dat hij een grote steun geniet van de Syrische bevolking en spreekt van "een kleine minderheid die samenzweert tegen de natie". Dat zegt al-Assad woensdag tijdens een live-uitgezonden toespraak in zijn parlement.

"We kunnen niet ontkennen dat er grote veranderingen plaatsvinden in de Arabische regio, ook in Syrië", aldus al-Assad. Hij erkent dat er hervormingen nodig zijn. Die hervormingen zijn echter al ingezet en moeten niet een "seizoenstrend" worden, zegt al-Assad.

 De president noemt de onrust in zijn land een "test voor de eenheid" en spreekt van een buitenlands complot tegen de natie. "De samenzweerders zijn echter een kleine minderheid", aldus al-Assad die laat weten overtuigd te zijn van een grote aanhang.

Volgens al-Assad is duidelijk dat de betogingen in Syrië niet los staan van die in andere landen in het Midden-Oosten. Hoewel hij om zich heen een golf van revoluties ziet, is daarvan volgens de president in zijn land geen sprake.

Bekijk de toespraak:

Ondanks de verwachting dat al-Assad in zijn speech zou aankondigen de noodtoestand in Syrië  op te heffen, heeft hij daarover niets gezegd. Zondag beweerde een naaste adviseur van de president nog dat de noodwet, die sinds 1963 veiligheidstroepen de vrije hand geeft om op te treden tegen tegenstanders van het regime, zou verdwijnen.

Daraa

Over de betogingen in de zuidelijke stad Daraa zegt al-Assad: daar is de bevolking niet voor verantwoordelijk. "Het is een kleine groep die chaos wil veroorzaken."

In Daraa kwamen de afgelopen weken grote groepen betogers tegen het zittende regime bijeen. Veiligheidstroepen drukten de protesten meermaals met harde hand de kop in. Er zouden tientallen mensen zijn omgekomen. De president zegt de slachtoffers te betreuren.

Het is zijn eerste openbare spreekbeurt in weken. "Ik wilde eerst alles op een rijtje hebben", aldus al-Assad. De toespraak wordt regelmatig onderbroken voor een, ogenschijnlijk geregisseerd, applaus uit de zaal. ''Met onze zielen en met ons bloed offeren wij ons op voor u, o Bashar'', riepen de parlementariërs, toen de president arriveerde.

De Arabische nieuwszender Al-Jazeera meldt dat tijdens de speech mensen in de hoofdstad Damascus de straat op zijn gegaan om hun steun aan de president te betuigen.

Regering

Dinsdag stapte de regering van Syrië op. Dat volgde op wekenlange betogingen tegen het zittende regime. Demonstranten eisen meer politieke vrijheid en willen een einde aan de wijdverbreide corruptie.

De premier en het kabinet hebben in Syrië echter een zeer beperkte politieke invloed. Veruit de meeste macht ligt bij de president en diens familie.

Dinsdag vonden in vier grote steden ook massale betogingen plaats van aanhangers van al-Assad. Schoolkinderen kregen een vrije dag en arbeiders kregen twee uur vrij om deel te nemen aan de betogingen.

kaart syrie


Profiel Syrië
.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Toespraak Bashar al-Assad