TOKIO - De reactoren 1 tot en met 4 van de in ernstige problemen verkerende Japanse kerncentrale Fukushima I worden ontmanteld. Dat maakte eigenaar Tepco woensdag bekend, aldus de BBC.

De centrale raakte in moeilijkheden na een zware aardbeving en tsunami begin deze maand. Sindsdien is een grote hoeveelheid radioactief materiaal vrijgekomen.

Over reactoren 5 en 6 is nog geen besluit genomen. Tepco zal in overleg met de lokale bevolking beslissen of deze reactoren ook uit bedrijf worden genomen.

Inspectie

De regering van Japan heeft bovendien besloten dat alle kernreactoren in het land worden geïnspecteerd. Minister Banri Kaieda van Handel en Industrie heeft dat laten weten in een brief aan de directeuren van de bedrijven die de Japanse kerncentrales exploiteren.

Fukushima I raakte op 11 maart zwaar beschadigd door een combinatie van een zeer zware aardbeving en een verwoestende tsunami. De koelsystemen van de zes reactors raakten buiten werking en er deed zich een reeks explosies en branden voor.

Nucleaire crisis

Er kwam veel radioactieve straling vrij, in de lucht en in het zeewater. De nucleaire crisis in Fukushima is wereldwijd de ergste sinds de Tsjernobylramp in 1986.

Het aantal doden en vermisten door de aardbeving met een kracht van 9,0 op de schaal van Richter en de tsunami op 11 maart ligt boven de 28.000.

Lees onze special over de tsunami in Japan

Volg het nieuws op Twitter hierover via NUlive