WASHINGTON - De Amerikaanse president Barack Obama sluit niet uit dat zijn regering de rebellen in Libië zal voorzien van wapens in de strijd tegen Muammar Kaddafi.

Hij zei dat dinsdag in een interview met de zender NBC.

De opstandelingen zijn de laatste dagen vanuit hun bolwerk Benghazi opgerukt naar het westen. Bij Kaddafi's geboorteplaats Sirte stuitten ze echter op veel verzet. Ook in de stad Misurata kregen de rebellen te maken met hernieuwde aanvallen door Kaddafi's troepen.

Bekijk interview Obama met NBC:

Obama's minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton had eerder op de dag gezegd dat er ''op dit moment'' nog geen besluit was genomen over wapensteun voor de rebellen.

De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Susan Rice, sprak woorden van gelijke strekking.

Aftreden

Obama toonde zich optimistisch over de strijd tegen Kaddafi. ''We verwachten dat Kaddafi uiteindelijk zal aftreden als we druk blijven uitoefenen, niet alleen militair maar ook op andere manieren'', aldus de president.

Om de val van Kaddafi te bespoedigen, richtte Obama zich in een ander interview tot de naaste medewerkers van de Libische leider.

''Volgens mij zien we dat de kring rond Kaddafi begrijpt dat het net zich sluit, dat hun dagen waarschijnlijk zijn geteld en dat ze moeten nadenken over hun volgende stappen'', zei Obama tegen de zender ABC.

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten