WASHINGTON - De Amerikaanse universiteit Virginia Tech heeft een boete van 55.000 dollar (ongeveer 39.000 euro) gekregen voor een bloedbad in 2007.

De instelling heeft te laat gewaarschuwd dat er een schutter op de campus rondliep, oordeelde het ministerie van Onderwijs in Washington dinsdag. Bij de schietpartij kwamen 33 mensen om, onder wie de dader.

Virginia Tech gaat in beroep tegen de straf. De universiteit zegt dat het gepast heeft gereageerd op de informatie die de directie destijds had. Bovendien golden de regels waarop het ministerie zijn boete baseert niet ten tijde van het bloedbad, aldus Virginia Tech.

Schietpartij

De geestelijk gestoorde Cho Seung-hui (23), een Amerikaan van Zuid-Koreaanse afkomst, pleegde op 16 april 2007 de dodelijkste schietpartij ooit op een Amerikaanse school. 's Ochtends vroeg schoot hij twee mensen dood.

Pas twee uur later waarschuwde Virginia Tech zijn medewerkers en studenten. Enkele minuten na dat alarm sloot Cho de deuren van een gebouw, waarna hij in negen minuten tijd dertig mensen doodschoot. Daarna pleegde hij zelfmoord.