LAMPEDUSA - De situatie op het Italiaanse eilandje Lampedusa is ''absoluut onverdraaglijk'' geworden door de enorme toevloed van migranten en vluchtelingen uit Tunesië in de afgelopen maanden. Dat zei een woordvoerster van de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr dinsdag.

''De migranten zijn in de steek gelaten, slapen dagenlang buiten'', aldus de Unhcr-zegsvrouw. ''Hun waardigheid is geschonden en velen verstoppen zich vandaag de dag als ze een camera zien omdat ze zich schamen.''

De autoriteiten stellen dat er dit jaar al zeker 18.500 migranten zijn gearriveerd op Lampedusa. Dagelijks komen daar honderden lotgenoten bij. Op dit moment verblijven er ongeveer 5500 migranten op het eilandje ten zuiden van Sicilië.

Lampedusa ligt ongeveer 250 kilometer van de kust van Tunesië, dat al maanden in de greep is van politieke onrust.

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi brengt woensdag een bezoek aan het eiland. Hij wil zich volgens regeringsbronnen in Rome persoonlijk een beeld vormen van de situatie daar.

Vijfduizend zielen

De oorspronkelijke bevolking van Lampedusa, dat 20 vierkante kilometer bestrijkt, is iets minder dan vijfduizend zielen. De Unhcr dringt steevast aan op het weghalen van vluchtelingen van Lampedusa om de druk op bestaande opvangfaciliteiten te verminderen.

Politici voelen hier niets voor, aangezien ze dan migranten naar andere Italiaanse gemeenten moeten sturen.

Gouverneur Sicilië

Raffaele Lombardo, de gouverneur van Sicilië, veroordeelde de komst van de migranten tijdens een recent bezoek aan Lampedusa. ''Waar je ook gaat op het eiland, overal zijn migranten. Lampedusa ziet er nu uit als een Tunesisch eiland, niet als Italiaans grondgebied'', aldus Lombardo.

De bestuurder zorgde eerder nog voor commotie door te zeggen dat de oorspronkelijke bewoners van Lampedusa zich ''met machinegeweren'' moesten weren tegen de ongewenste migranten.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten op onze special

Vluchtelingen Lampedusa