WASHINGTON - De autoriteiten in Haïti hebben de internationale gemeenschap om hulp gevraagd bij de berechting van ex-dictator Jean-Claude 'Baby Doc' Duvalier.

Dat bleek dinsdag tijdens een vergadering van de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten in Washington.

''Zonder internationale hulp zullen onze pogingen tot rechtspleging niet worden beloond'', zo waarschuwde Michelle Montas. Zij was ten tijde van het bewind van Duvalier doelwit van repressie. Montas is nu verslaggeefster en werkte in het verleden als woordvoerder bij de Verenigde Naties.

Andre Antoine, directeur-generaal op het Haïtiaanse ministerie van Justitie en Publieke Veiligheid, deed net als Montas een oproep voor internationale juridische bijstand voor de berechting van Duvalier.

Frankrijk

De 59-jarige oud-dictator keerde in januari terug naar Haïti, na een zelfverkozen ballingschap van een kwart eeuw in Frankrijk. Dat gebeurde op een gevoelig moment, vlak voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in het straatarme land dat begin vorig jaar werd getroffen door een zware aardbeving die een einde maakte aan de levens van honderdduizenden Haïtianen.

Duvalier werd snel gearresteerd. Hij zal waarschijnlijk worden vervolgd voor grootschalige corruptie en andere misdaden ten tijde van zijn vijftien jaar durende heerschappij over Haïti.

Vorige week werd Duvalier met gezondheidsklachten opgenomen in een privéziekenhuis. Dinsdag verliet hij dit hospitaal weer. Het is onduidelijk wat hem precies mankeert of mankeerde.