AMSTERDAM - De regering van Syrië is opgestapt. Persbureau Reuters meldt op basis van de Syrische staatstelevisie dat president Bashar al-Assad dinsdagmiddag het ontslag van zijn regering officieel heeft geaccepteerd.

al-Assad geeft volgens de staatstelevisie dinsdag om 17.00 uur (Nederlandse tijd) een toespraak.

Het ontslag van de kabinetsleden heeft vermoedelijk geen gevolgen voor al-Assad, die de meeste macht in handen heeft. Premier Naji Otri blijft demissionair in functie tot de komende dagen een nieuwe regering is gevormd.

De premier en het kabinet hebben in Syrië een zeer beperkte politieke invloed. Verruit de meeste macht ligt bij de president en diens familie.

Het opstappen van de regering volgt op wekenlange betogingen in Syrië tegen het zittende regime. Demonstranten eisen meer politieke vrijheid en willen een einde aan de wijdverbreide corruptie.

Noodtoestand

Om tegenstanders tegemoet te komen besloot de regering volgens een naaste adviseur van de president eerder al tot het afschaffen van de noodtoestand die sinds 1963 van kracht is en veiligheidstroepen sindsdien de vrije hand geeft bij het optreden tegen tegenstanders van het regime.

Dinsdag vonden in vier grote steden ook massale betogingen plaats van aanhangers van al-Assad. Schoolkinderen kregen een vrije dag en arbeiders kregen twee uur vrij om deel te nemen aan de betogingen.

Profiel Syrië.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten.

Volg reacties op Twitter via NUlive.