AMSTERDAM - De Syrische regering zou op het punt staan om af te treden. Een hoge ambtenaar in Damascus heeft tegen het Franse persbureau AFP gezegd dat er wordt gewerkt aan het vormen van een nieuwe regering binnen 24 uur.

Officiële bevestiging is er nog niet.

Het opstappen van de regering van president Bashar al-Assad (45) zou volgen op wekenlange betogingen in Syrië tegen het zittende regime. Demonstranten eisen meer politieke vrijheid en willen een einde aan de wijdverbreide corruptie.

De Arabische nieuwszender Al-Jazeera citeert dinsdag de Syrische vice-president Farouq al-Shara die meldt dat al-Assad "binnen twee dagen een belangrijke toespraak houdt".

Gevolgen

Ook volgens de Syrische krant Al-Watan gaat het kabinet dinsdag tijdens een wekelijkse bespreking zijn ontslag indienen bij Assad. Het ontslag van de kabinetsleden zou echter geen gevolgen hebben voor Assad, die het leeuwendeel van de macht in handen heeft.

Om tegenstanders tegemoet te komen besloot de regering volgens een naaste adviseur van de president al tot het afschaffen van de noodtoestand die sinds 1963 van kracht is en veiligheidstroepen sindsdien de vrije hand geeft bij het optreden tegen tegenstanders van het regime.

Betogingen

Honderdduizenden aanhangers van het Syrische regime zijn dinsdag in Damascus en vier andere grote steden de straat op gegaan om hun steun te betuigen al-Assad. Ze zwaaiden met vlaggen en afbeeldingen van de president.

De regering lijkt te willen laten zien dat zij veel steun geniet, ondanks de vele demonstraties tégen de regering waarin wordt geroepen om meer vrijheden.

In de noordelijke steden Aleppo en Hasakeh gingen duizenden mensen de straat op, net als in de steden Hama en Homs.

Schoolkinderen kregen een vrije dag en arbeiders kregen twee uur vrij om deel te nemen aan de betogingen. "Het volk wil Bashar Assad", riepen betogers op een centraal plein in Damascus.

Daraa

Bij de protesten in Syrië zijn vermoedelijk tientallen mensen omgekomen. Met name in de zuidelijke stad Daraa ging het er vorige week gewelddadig aan toe. Maandag zouden veiligheidstroepen daar opnieuw het vuur hebben geopend op tegenstanders van de president.

kaart syrie


Profiel Syrië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten.

Aanhangers al-Assad de straat op