WASHINGTON - De terreinwinst die de Libische rebellen de afgelopen dagen hebben geboekt op de troepen van dictator Muammar Kaddafi, is broos. Dat zei de Amerikaanse viceadmiraal Bill Gortney maandag.

De hoge officier waarschuwde voor te veel optimisme, nu de opstandelingen het ene succes na het andere boeken. De oppositie is volgens hem niet robuust.

Gortney zei verder dat de Verenigde Staten de Libische opstandelingen niet direct steunt, maar dat ze wel militair voordeel hebben door de luchtaanvallen op de zware wapens van Kaddafi.

In het begin van de opstand veroverden de rebellen in korte tijd stad na stad, om die korte tijd later weer prijs te geven.

Italië

De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini is een stuk minder terughoudend dan Gortney. Libië zal volgens hem op korte termijn ''bevrijd" zijn van Muammar Kaddafi. Een voorstel van de Afrikaanse Unie moet er volgens hem voor zorgen dat hij de macht opgeeft.

''Ik denk dat Libië snel wordt bevrijd en dat de situatie in korte tijd is opgelost", aldus Frattini op de televisiezender La7. De minister gaf maandag geen details, maar zondag sprak hij over een diplomatiek plan om de crisis in Libië op te lossen. Een ballingschap van Kaddafi behoorde daarin tot de mogelijkheden.

Dinsdag wordt in de Britse hoofdstad Londen een internationale conferentie gehouden over de toekomst van Libië. Hier wordt ook gesproken over diplomatieke mogelijkheden om de Libische dictator op te laten stappen. Libië is een oud-kolonie en een belangrijke handelspartner van Italië.

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten.