ABIDJAN - Medestanders van de Ivoriaanse politicus Alassane Ouattara hebben de stad Duekoue in het westen van Ivoorkust aangevallen.

Ze vechten daar maandag tegen militairen van Laurent Gbagbo, die weigert het presidentschap aan Ouattara af te staan.

Duekoue ligt in regio waar veel cacao wordt geproduceerd. De stad was al zeker acht jaar een bolwerk van Gbagbo. Aanhangers van Ouattara zeiden dat ze Duekoue op de troepen van Gbagbo hebben veroverd.

Aanhangers van Gbagbo erkenden dat in de stad wordt gevochten. Ze voegden eraan toe dat ze zelf nog een deel van de stad in handen hebben.

Erkende uitslagen

Ivoorkust verkeert in een crisis sinds de presidentsverkiezingen eind november. Daarbij werd Gbagbo verslagen door Ouattara, volgens door de VN erkende uitslagen. Gbagbo weigert zich bij zijn nederlaag neer te leggen.

Het geweld heeft de afgelopen maanden zeker 460 levens geëist. Gewapende strijders die op de hand van Ouattara zijn, hebben deze maand al zeker vijf steden in het westen van Ivoorkust op de troepen van Gbagbo veroverd.

Vluchtelingen

Vanuit het noorden van Mali zijn in de afgelopen dagen zeker tweeduizend mensen naar Mali gevlucht. Het gaat om Ivorianen en andere Afrikanen, aldus een overheidsmedewerker in de stad Sikasso in het zuiden van Mali.