BERLIJN - Duitsland moet zijn kernenergiecentrales sneller sluiten dan het voor ogen had.

Dat heeft minister Norbert Röttgen van Milieu maandag gezegd in reactie op de zware nederlaag die de regeringspartijen zondag leden bij de verkiezingen voor de zuidelijke deelstaat Baden-Württemberg.

De Groenen, fel tegenstander van kernenergie, werden de grootste partij en kunnen er gaan regeren met de sociaaldemocratische SPD.

''Wij moeten nu laten zien dat wij sneller van kernenergie kunnen afkomen en dat de overgang naar duurzame energie mogelijk is'', zei Röttgen voor beraad met prominenten van zijn partij, de christendemocratische CDU, over de nederlaag in de zuidelijke deelstaat.

80 procent

Hij wees erop dat 80 procent van de Duitsers voor de ontmanteling van alle kerncentrales is. Bondskanselier Angela Merkel erkende na afloop van het beraad dat de CDU niet kan doen alsof er niets is veranderd.

''De discussie over Fukushima I leidde duidelijk tot onze nederlaag. Mijn mening over kernenergie is sinds de gebeurtenissen in Japan veranderd'', zei de bondskanselier.

Deelstaat

De CDU, al 58 jaar aan de macht in de deelstaat, verloor ruim 5 procent. In de verkiezingsstrijd speelde kernenergie een belangrijke rol als gevolg van de problemen met de kerncentrale Fukushima I in Japan.

De regering van CDU-premier Angela Merkel maakte vorig jaar het besluit van de vorige regering om alle kerncentrales rond 2020 te sluiten ongedaan. Zeker tot 2030 zou Duitsland kernenergie blijven produceren.

Heroverwegen

Wegens de problemen in Japan besloot de regering vorige maand dat besluit te heroverwegen en zeven van de zeventien centrales tijdelijk te sluiten voor een veiligheidscontrole. Een van die zeven installaties, Neckarsheim, staat in Baden-Württemberg.

Kernenergie levert 23 procent van alle stroom die Duitsland gebruikt. 17 procent van de elektriciteit komt van duurzame bronnen.