SANAA - Door een explosie in een munitiefabriek in Zuid-Jemen zijn zeker vijftig mensen om het leven gekomen. Er vielen tientallen gewonden, meldde een veiligheidsfunctionaris maandag. Een andere functionaris had het over zeker zeventig doden.

Meer dan 110 doden door explosie in Jemen

ADEN - Door een explosie in een munitie- en wapenfabriek in Jaar, in het zuiden van Jemen, zijn meer dan 110 doden gevallen. Gevreesd wordt dat het dodental nog oploopt. Dat hebben artsen in de plaats ten noordoosten van de Jemenitische havenstad Aden gezegd.

Het onlinenieuwsbureau Marib Press meldde dat de explosie zich voordeed, toen buurtbewoners inclusief vrouwen en kinderen, zich op het fabrieksterrein begaven om munitie te pakken te krijgen. Voor munitie bestemd poeder, dat op het terrein was opgeslagen, ontplofte.

Doelen

De enorme ontploffing volgde op een overval zondag van ongeveer dertig gemaskerde, gewapende mannen op verscheidene doelen in Jaar, inclusief de fabriek waar munitie en kalasjnikovs werden vervaardigd.

De overvallers raakten in gevecht met militairen en leden van een plaatselijke stam, maar maakten naar verluidt wel vier auto's beladen met wapentuig buit. Het is niet duidelijk wie de overvallers waren. In de streek zijn zowel jihadisten als Zuid-Jemenitische separatisten actief.

Profiteren

Jemenitische media gaan ervan uit dat extremisten profiteren van de al weken durende machtsstrijd tussen president Ali Abdullah Saleh, die al meer dan dertig jaar in Jemen aan de macht is, en zijn tegenstanders.

In Jemen is het bezit van een vuurwapen een nationale hartstocht. De 24 miljoen Jemenieten hebben per persoon gemiddeld meer dan twee vuurwapens.