MILAAN - De Italiaanse premier Silvio Berlusconi is maandag in Milaan in de rechtszaal verschenen. Het was voor het eerst in acht jaar tijd dat Berlusconi zich tijdens een rechtszitting liet zien.

Het gaat om een voorbereidende zitting in een proces tegen Berlusconi als mediamagnaat. Hij zou in die hoedanigheid eerder met zijn onderneming Mediatrade belastingen hebben ontdoken en oneerlijke zaken hebben gedaan bij de verkoop van film- en televisierechten.

Berlusconi werd voor het gerechtsgebouw in Milaan toegejuicht door enthousiaste aanhangers. Er lopen al vier zaken tegen de Italiaanse premier.

Hij doet ze af als politieke manoeuvres van linkse figuren die hem als grootste hindernis voor hun verkiezingsoverwinning willen uitschakelen.

Ruby

De premier wordt er onder meer van beschuldigd betaalde seks te hebben bevorderd of te hebben gehad met minderjarige meisjes, onder wie de inmiddels roemruchte Ruby en in verband daarmee ook misbruik te hebben gemaakt van zijn machtspositie. Dat proces begint 6 april.

''Ik ben de meest beschuldigde man in de geschiedenis van het universum'' zei Berlusconi maandag voor de zitting in een vraaggesprek met een televisiezender. De laatste keer dat hij in een rechtszaal verscheen, was in 2003 op een zitting over een inmiddels geseponeerde zaak.

Filmrechten

Er loopt ook een andere en oudere zaak wegens vermeend gesjoemel met het verhandelen van Amerikaanse filmrechten, waarmee een andere onderneming van Berlusconi, Mediaset, de belastingen bedroog en illegale reserves zou hebben opgebouwd.

Voorts is er een zaak over omkoping van een Britse belastingdeskundige en jurist, David Mills. Hij zou bijna 450.000 euro van Berlusconi hebben ontvangen om meineed te plegen in twee rechtzakens over corruptie.

Hervat

Deze zaken, uitgezonderd het proces rond Ruby, zijn alledrie dit jaar hervat na te hebben stilgelegen als gevolg van wetgeving uit de koker van de regering.

Het Constitutioneel Hof heeft die wetgeving in januari voor een groot deel vernietigd wegens strijdigheid met de grondwet. Daardoor worden de processen tegen Berlusconi sinds februari hervat.