TOKIO - De Japanse autoriteiten hebben maandag gewaarschuwd voor een tsunami na een aardbeving voor de oostkust van het land.

Volgens de Japanse meteorologische dienst zijn er geen vloedgolven geregistreerd. Ongeveer anderhalf uur na de beving werd het alarm ingetrokken, aldus het Japanse persbureau Kyodo.

De Amerikaanse geologische dienst USGS schatte de kracht van de beving aanvankelijk op 6,5, maar schaalde dit later bij naar 6,1.

Het epicentrum lag op een diepte van ongeveer zeventien kilometer, circa tachtig kilometer ten oosten van de Japanse kustlijn. Er zijn nog geen meldingen over schade en slachtoffers.

Naschok

De beving van maandag was waarschijnlijk een naschok van de zware aardbeving die Japan eerder deze maand trof. Die schok wekte een tsunami op. Vloedgolven van tientallen meters overspoelden de kuststreek.

De Japanse autoriteiten waarschuwen dat er meer zware naschokken kunnen komen en meer tsunami-alarmen kunnen worden uitgevaardigd.

Het officiële dodental van de beving en de tsunami van 11 maart is opgelopen tot bijna elfduizend. Nog eens meer dan 16.000 mensen worden vermist. De natuurramp leidde tot ernstige problemen bij de kerncentrale Fukushima I.

Alles over de tsunami in Japan op onze special