PARIJS - De socialistische PS is de grote winnaar geworden van de kantonale verkiezingen in Frankrijk. De partij kreeg volgens voorlopige uitslagen circa 36 procent van de stemmen.

De UMP van president Nicolas Sarkozy kwam niet verder dan circa 19 procent. Nadat 80 procent van de stemmen was geteld, had het extreemrechtse Front National van Marine Le Pen 11 procent van de stemmen.

De aanhang van FN zal vermoedelijk nog stijgen, aangezien de uitslagen van een aantal regio's waar FN volgens peilingen populair is, nog niet binnen zijn.

De FN heeft meegedaan in 39 van de honderd kantons. Volgens peilingen zou de partij een kwart van de stemmen hebben kunnen binnenslepen, als zij in alle kantons had meegedaan.

Presidentsverkiezingen

Vorige week zondag vond de eerste verkiezingsronde plaats. Toen kreeg FN 15 procent van de stemmen. Sarkozy's UMP kreeg daar 17 procent van de stemmen en kan dus in de tweede en beslissende ronde van een lichte verbetering spreken.

Tijdens de verkiezingen werden de bestuurders gekozen van alle Franse departementen of kantons. De uitslag zet de toon voor de presidentsverkiezingen die begin volgend jaar plaats hebben.

Beste kaarten

De PS lijkt op dit moment de beste kaarten te hebben voor het presidentschap. Sarkozy zou volgens peilingen niet eens de tweede ronde halen als er nu presidentsverkiezingen zouden worden gehouden.

Zoals het er nu naar uitziet, zal de strijd gaan tussen een PS-kandidaat en Le Pen, de dochter van FN-oprichter en oud-presidentskandidaat Jean-Marie Le Pen. De socialisten hebben nog niet bepaald wie zij naar voren schuiven als kandidaat.

Laagterecord

Het is overigens zeer de vraag in hoeverre de verkiezingen voor de kantons iets zeggen over de presidentsverkiezingen van 2012. Slechts 45 procent van de Fransen ging zondag naar de stembus; een laagterecord.

Bij presidentsverkiezingen zijn de Franse kiezers doorgaans veel gemotiveerder om naar de stembus te gaan. Dat geldt helemaal voor de tweede en beslissende ronde van dergelijke verkiezingen.

In 2002, toen Jean-Marie Le Pen wist door te dringen tot de tweede ronde van de verkiezingen voor een nieuw staatshoofd, gingen massa's Fransen naar de stembus om te voorkomen dat de extremist zou zegevieren. Destijds werd Jacques Chirac gekozen als president.