STUTTGART - De Duitse regeringspartij CDU van bondskanselier Angela Merkel heeft bij verkiezingen zondag zwaar klop gekregen van de Groenen en van de sociaaldemocratische SPD.

De christendemocratische partij CDU verdwijnt na 58 jaar waarschijnlijk uit de regering van de grote zuidwestelijke deelstaat Baden-Württemberg.

Naar verwachting wordt de Groene politicus Winfried Kretschmann (62) de nieuwe premier van de economisch zeer belangrijke regio rond Stuttgart. ''Een historische zege'', juichte Kretschann alvast. ''Een grandioze gebeurtenis. We hebben hier een ommekeer teweeg gebracht.''

Meerderheid

Het CDU kreeg zondag 39,1 procent van de stemmen, een verlies van circa 5 procentpunt. De winst was voor de Groenen (24,4 procent) en de sociaaldemocratische SPD (23,0 procent), volgens omroep ZDF.

De roodgroene coalitie komt volgens voorspellingen uit op een meerderheid van 79 zetels, twee meer dan nodig. Maar door het ingewikkelde kiessysteem kan er nog een impasse ontstaan tussen roodgroen enerzijds en CDU plus de liberale FDP anderzijds.

Kerncentrales

Veel kiezers weken volgens onderzoek uit naar de Groenen, omdat die tegen kerncentrales zijn. Kernenergie ligt gevoelig in Duitsland. De recent problemen in de kerncentrale in Japan hebben veel kiezers bewust gemaakt van de nadelen.

De huidige CDU-premier Stefan Mappus van Baden-Württemberg staat bekend als groot voorstander van kernenergie. ''Een bittere dag'', verzuchtte Mappus.

Lot bezegeld

Met de uitslag is het lot van veel kerncentrales in Duitsland bezegeld, verwachtte SPD-voorzitter Sigmar Gabriek. ''Er is geen weg terug'', zei de vroegere minister van Milieu.

De liberale partij FDP zakte terug tot 5,1 procent: nog maar nipt boven de kiesdrempel. Partijleider Guido Westerwelle denkt echter niet aan aftreden, zei hij direct.

Samenwerking

In de kleinere deelstaat Rijnland-Palts waren zondag ook deelstaatverkiezingen, maar het resultaat was hier minder spectaculair. De SPD verloor haar absolute meerderheid, maar werd wel opnieuw de grootste met 36 procent van de stemmen.

De partij gaat waarschijnlijk samenwerken met de Groenen (15 procent). Het CDU scoorde hier 35,5 procent. De liberale partij FDP en extreem linkse Die Linke bleven onder de kiesdrempel van 5 procent.