DAMASCUS - De noodtoestand in Syrië, die sinds 1963 van kracht is en de veiligheidstroepen de vrije hand geeft tegen tegenstanders van het regime, wordt opgeheven.

Het besluit daartoe is al genomen. Dat heeft een naaste adviseur van president Bashar al-Assad, Bhutaina Shaaban, zondag gezegd.

Door geweld bij protesten tegen Assads autoritaire bewind zijn de afgelopen weken waarschijnlijk tientallen mensen omgekomen.

De betogers willen meer vrijheid en betere leefomstandigheden en eisen dat een einde komt aan de corruptie en de politieke onderdrukking in hun land.

Gevaarlijke bezigheid

Opheffing van de noodtoestand is een van de belangrijkste eisen van de demonstranten. De staat van beleg maakte de afgelopen decennia vrijwel iedere vorm van protest of oppositie tegen de alleenheerschappij van Assads Baathpartij tot een gevaarlijke bezigheid.

Talloze tegenstanders van het regime verdwenen voor lange tijd achter de tralies.

Shaaban kondigde verder aan dat Assad ''zeer spoedig'' de natie zal toespreken. Zij zei dat de president zal spreken over de onrust in het land en een toelichting zal geven op de hervormingen die hij een paar dagen geleden heeft aangekondigd.

Profiel Syrië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten