RAS LANUF - De troepen die trouw zijn aan de Libische leider Muammar Kaddafi lijken zich ver westwaarts terug te trekken.

Nadat de opstandelingen zaterdag nog een felle strijd hadden moeten leveren om de strategisch belangrijke stad Ajdabiyah te veroveren, konden zij zondag vrijwel ongehinderd optrekken tot voorbij de oliestad Ras Lanuf.

Dat berichtten correspondenten van verscheidene buitenlandse media.

Onderliggende partij

De terreinwinst van de rebellen is mogelijk gemaakt door westerse luchtaanvallen op de vliegtuigen, tanks en zware wapens van de regeringstroepen. De opstandelingen waren tot die bombardementen vorige week begonnen, de onderliggende partij in het conflict.

Verslaggevers van het Franse persbureau AFP meldden zondagmiddag dat de rebellen inmiddels waren gevorderd tot Bin Jawad, een gehucht langs de Middellandse Zeekust dat 150 kilometer ten oosten ligt van Kaddafi's geboortestad Sirte.

Franse gevechtsvliegtuigen hadden daar in de ochtend de regeringstroepen bestookt en een aantal tanks verwoest.

Bin Jawad

Begin maart werden de rebellen nog met grote verliezen verdreven uit Bin Jawad. Ook verder naar het oosten in Ras Lanuf, Brega en Ajdabiyah incasseerden zij vervolgens flinke nederlagen, maar door het westerse militaire ingrijpen lijken de kansen opnieuw gekeerd.

''Kaddafi's mannen zijn nu bange ratten'', zei de 42-jarige opstandeling Mohammed el-Atwish. ''Zij laten hun wapens en uniformen achter en kleden zich als burgers.''

Hoewel Atwish zei niet meer bang te zijn voor Kaddafi's troepen, waarschuwde hij wel voor overmoed. ''Niets gaat vanzelf.'' 

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten.

Volg reacties op Twitter via NUlive.