LONDEN - In de Britse hoofdstad Londen zijn zaterdag 214 mensen opgepakt bij een grote demonstratie tegen overheidsbezuinigingen. Zij zitten vast op verdenking van onder meer ordeverstoring, vernieling en geweldpleging.

Schattingen van het aantal deelnemers aan de protestmars in Londen lopen uiteen van 250.000 tot een half miljoen.

Britse media spraken van de grootste betoging in Londen sinds 2003, toen een grote demonstratie werd gehouden tegen de oorlog in Irak.

Anarchisten

Het protest verliep overwegend vreedzaam, maar een groep van enkele honderden anarchisten raakte slaags met de politie en richtte vernielingen aan bij onder meer winkels en bankgebouwen. Door de ongeregeldheden zijn 84 mensen gewond geraakt, onder wie 31 agenten.

Voorzitter Brendan Barber van de vakcentrale TUC, die de protestmars had georganiseerd, zei te hopen dat het geweld het succes van de actie niet overschaduwt.

''Ik vind niet dat het gedrag van een paar honderd mensen de aandacht mag afleiden van de honderdduizenden mensen die een krachtige boodschap hebben afgeleverd aan de regering'', zei hij.

Op de tocht

De Britse regering, een coalitie van conservatieven en liberalen, wil de komende vijf jaar bijna 100 miljoen euro besparen op de overheidsuitgaven. In de publieke sector staan naar schatting 300.000 banen op de tocht.

Ook wil de regering de salarissen van ambtenaren bevriezen. De maatregelen moeten helpen het enorme Britse begrotingstekort terug te dringen.