BERLIJN - Grote aantallen Duitsers hebben zaterdag in vier steden gedemonstreerd tegen kernenergie. Alleen in de hoofdstad Berlijn deden er volgens de politie al meer dan 100.000 mensen mee aan het protest.

Tienduizenden betogers kwamen opdagen in Keulen, Hamburg en München.

De demonstraties hadden plaats op een speciaal moment, een dag voor belangrijke verkiezingen in de uitgestrekte zuidwestelijke deelstaat Baden-Württemberg.

Historische nederlaag

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en haar christendemocratische partij CDU lijden naar verwachting een historische nederlaag tijdens de stembusgang voor het parlement van Baden-Württemberg. De CDU kan na bijna 58 jaar uit de regering van de deelstaat worden geknikkerd.

Veel ontevreden kiezers wijken volgens peilingen uit naar de Groenen en de sociaaldemocratische SPD. Deze 'groen-rode' coalitie heeft gezegd niet te willen samenwerken met de christendemocratische deelstaatpremier Stefan Mappus.

Kerncrisis

De verschuiving komt mede door de kerncrisis in Japan. Door een stem op de Groenen hopen veel Duitsers dat kerncentrales dichtgaan.

Bondskanselier Merkel had de voorbije dagen nog rap laten weten ook sluiting te overwegen, maar dat had nog weinig effect op de peilingen. Probleem is ook dat Merkel de bouw van een omstreden station in Stuttgart steunde.

In de deelstaat Rijnland-Palts worden zondag ook verkiezingen gehouden. In deelstaat Hessen zijn gemeenteraadsverkiezingen. Tezamen kunnen 15,5 miljoen mensen naar de stembus.

Betoging tegen kernenergie in Berlijn