DAMASCUS - Syrië heeft ruim tweehonderd politieke gevangenen vrijgelaten. Het gaat vooral om islamieten die werden vastgehouden in de beruchte Saydnayagevangenis.

Dat meldde Rami Abdulrahman, hoofd van het Syrisch Waarnemingscenrum voor Mensenrechten, zaterdag.

In Syrië is het al weken onrustig. In het zuiden van het land wordt ongekend fel geprotesteerd tegen de regering, die al circa 50 jaar in handen is van de Baathpartij.

Bij de protesten zijn minstens dertien mensen om het leven gekomen.

Hervormingen

De regering van president Bashar al-Assad had donderdag een reeks hervormingen aangekondigd.

Daarbij zouden activisten worden vrijgelaten. Mogelijk komt er zelfs een einde aan de noodtoestand die al sinds 1963 van kracht is. Betogers hebben echter gezegd te blijven demonstreren tot alle eisen zijn ingewilligd.

Handreiking

Een andere Syrische mensenrechtenorganisatie spreekt over 260 politieke gevangenen die vrijkomen. Onder hen zijn veertien leden van de Koerdische minderheid.

De meeste gevangenen hebben driekwart van hun celstraf uitgezeten, zei voorzitter Abdul Karim Rihawi van de Syrische Liga voor Verdediging van Mensenrechten zaterdag.

De vrijlating is kennelijk een handreiking aan de betogers in het land. In Syrië is het al weken onrustig. In het zuiden van het land wordt ongekend fel geprotesteerd tegen de regering, die al circa 50 jaar in handen is van de Baathpartij. Bij de protesten zijn minstens dertien mensen om het leven gekomen.

Hervormingen

De regering van president Bashar al-Assad had donderdag een reeks hervormingen aangekondigd. Daarbij zouden activisten worden vrijgelaten.

Mogelijk komt er zelfs een einde aan de noodtoestand die al sinds 1963 van kracht is. Betogers hebben echter gezegd te blijven demonstreren tot alle eisen zijn ingewilligd.

Profiel Syrië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten