SYDNEY - Het beroemde Opera House in het Australische Sydney was zaterdag een van de eerste bekende gebouwen in de wereld waar het licht uit ging voor Earth Hour.

Naar verwachting doen honderden miljoenen mensen in een recordaantal van 134 landen zaterdag een uur het licht uit voor deze milieuactie.

Hevige regen

In Nieuw-Zeeland kampte de actie met hevige regen. Een gepland openluchtconcert was verplaatst naar een hal.

Het planetarium in Wellington had bezoekers een bijzonder goed zicht op de sterren beloofd tijdens het donkere uur. Maar de regenwolken blokkeerden het zicht.

Eiffeltoren

Later deze dag gaat ook de knop om van de lampen van de Eiffeltoren in Parijs, evenals bij 's werelds hoogste gebouw in Dubai.

Andere bekende plaatsen die meedoen zijn Times Square in New York, het Vogelneststadion in Peking en het enorme Jezus-standbeeld in het Braziliaanse Rio de Janeiro.

Samenwerken

''Het gaat niet echt om de hoeveelheid stroom die we besparen tijdens het uurtje'', zegt Earth Hour-oprichter Andy Ridley in Sydney, waar de beweging in 2007 begon.

''We willen laten zien wat er kan gebeuren als mensen samenwerken.''

Nederland

In Nederland vindt Earth Hour zaterdagavond tussen half negen en half tien plaats. Onder andere de Rotterdamse Erasmusbrug en het Vredespaleis in Den Haag staan zaterdagavond in het donker.

De teller voor het aantal Nederlandse deelnemers stond vrijdagmiddag op ongeveer 20.000.

Dit jaar wordt tijdens Earth Hour een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de natuurramp in Japan.