NEW DELHI - In India zijn vier mensen, onder wie een ambtenaar van de civiele luchtvaartautoriteit DGCA, aangehouden op verdenking van fraude met vliegbrevetten. Dat heeft de Indiase politie zaterdag bekendgemaakt.

De Indiase autoriteiten onderzoeken sinds kort van duizenden piloten of zijn wel de vereiste opleiding hebben gevolgd.

De afgelopen tijd is van minstens zeven vliegers vast komen te staan dat zij hun aantal gemaakte vlieguren hadden overdreven of valse papieren hadden ingeleverd om aan hun vliegbrevet te komen. In totaal zijn al zeker tien verdachten aangehouden.

De zaak kwam aan het licht toen de luchtvaartdienst besloot de doopceel te lichten van een gezagvoerder die een reeks mislukte landingen op haar naam had staan. Onderzoek wees uit dat zij niet de juiste opleiding had genoten om een passagierstoestel te mogen besturen.

Liberalisering

De luchtvaart in India groeit explosief door de stijgende welvaart en liberalisering van de luchtvaartmarkt. Het aantal passagiers is het afgelopen jaar met een kwart toegenomen. Luchtvaartmaatschappijen hebben grote moeite om voldoende gekwalificeerd cockpitpersoneel aan te trekken om aan de stijgende vraag te kunnen voldoen.