OTTAWA - De Canadese minderheidsregering van premier Stephen Harper is vrijdag gevallen. In het Lagerhuis werd een motie van wantrouwen tegen de regeringsleider, lid van de Conservatieve Partij, met 156 tegen 145 stemmen aangenomen.

Canada gaat vermoedelijk begin mei weer naar de stembus.

Het initiatief van de motie van wantrouwen kwam van de Liberale Partij, die Canada dertien jaar lang had geregeerd toen Harper in 2006 het heft in handen nam.

De centrumlinkse Liberalen verwijten, samen met een aantal andere partijen in het parlement, de rechtse regering van de Conservatieven regels te hebben geschonden over de openbaarheid van bepaalde uitgaven.

Daarmee zou het parlement zijn geminacht, een primeur in de 250 oude geschiedenis van Canada's democratie.

Hond

Het lijkt slechts een stok om de hond te slaan, want de Liberale leider Michael Ignatieff denkt, ondanks opiniepeilingen, dat hij de Conservatieven uit hun regeringszetels kan wippen wanneer er verkiezingen komen.

De Conservatieven lijken niet ontstemd over de val van Harpers tweede minderheidskabinet. Ze denken dat de partij in de komende verkiezingen een meerderheid kan behalen in de 308 zetels tellende volksvertegenwoordiging.

Québec

De vorige keer, in 2008, kreeg Harper slechts twaalf zetels te weinig, volgens waarnemers enkel omdat hij iets had gezegd wat niet goed was gevallen in de Franstalige provincie Québec.

Ignatieff negeert niet alleen recente peilingen die Harpers Conservatieven 43 procent van de stemmen geven, en daarmee een meerderheid in de Canadese Tweede Kamer. Andere peilingen suggereren dat 85 procent van de Canadezen niet bijster geïnteresseerd is in politiek en er zijn peilingen die aangeven dat er met nieuwe verkiezingen, net als bij de vorige twee, niets verandert in het politieke landschap van Canada.

Staatshoofd

Canada is een land van ruim 34 miljoen inwoners en 10 miljoen vierkante kilometers. Het staatshoofd is de Britse koningin Elizabeth II. Haar vertegenwoordiger in de Canadese hoofdstad Ottawa is gouverneur-generaal David Johnston.

Harper gaat zaterdag naar hem toe om het parlement te laten ontbinden en een datum voor verkiezingen te prikken, naar verwachting 2 of 9 mei.