AMSTERDAM - De Libische regering is bereid te praten met de oppositie. Dat heeft een delegatie bij monde van de voormalige Libische premier Abdul-Ati al-Obeidi gezegd na overleg met de Afrikaanse Unie (AU).

Ook zou Libië bereid zijn politieke hervormingen en mogelijk verkiezingen te accepteren.

In een verklaring stelt de delegatie dat het land bereid is tot een staakt-het-vuren en verzoekt het de coalitietroepen dringend om te stoppen met luchtaanvallen en zeeblokkades.

Libië zal een 'routekaart' uiteengezet door de AU accepteren als die 'op een vreedzame en democratische wijze voldoet aan de wensen van de Libische bevolking', aldus de delegatie.

"We zijn bereid te praten over wat de Libische bevolking wil", zei Al-Obeidi. "Wat voor hervormingen willen ze? Als het verkiezingen zijn, dan zijn we bereid de details te bespreken. We zijn bereid met iedereen te onderhandelen. Dit is ons volk. Er is geen scheidslijn tussen het Libische volk; er is een scheidslijn tussen extremisten en het Libische volk."

Grote stap voorwaarts

Een aanbod tot overleg en mogelijke politieke hervormingen zouden een grote stap voorwaarts zijn in de pogingen een einde te maken aan het bloedige conflict. De AU heeft nog niet gereageerd op de Libische verklaring.

Een woordvoerder van de oppositie in Benghazi, Mustafa Gheriani, herhaalde echter dat er niet wordt onderhandeld met Gadhafi. "Alles wat hij moet doen is stoppen met bombarderen en het land verlaten."

Overgangsperiode

Eerder op vrijdag riep de AU op tot het instellen van een overgangsperiode in Libië om te komen tot democratische verkiezingen. Het leek erop dat de Afrikaanse leiders aansturen op politieke hervormingen die kunnen leiden tot het aftreden van de Libische leider Moammar Gadhafi.

De voorzitter van de Commissie van de Afrikaanse Unie, Jean Ping, zei in zijn openingstoespraak dat de AU voorstander is van een overgangsperiode die leidt tot democratische verkiezingen.

Hij benadrukte dat politieke hervormingen in Libië onvermijdelijk zijn en noemde de eisen van het Libische volk 'legitiem'. Hij zei dat er een basis is voor het bereiken van een duurzame oplossing in Libië.

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten.

Volg reacties op Twitter via NUlive.