NEW YORK - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vrijdag vergaderd over mogelijke sancties tegen de zittende president van Ivoorkust, Laurent Gbagbo. Frankrijk heeft in een ontwerpresolutie om maatregelen tegen Gbagbo en zijn entourage gevraagd.

Frankrijk wil een verbod op het gebruik van zware wapens in Abidjan, economisch de belangrijkste stad van Ivoorkust.

Verder wordt in de resolutie geëist dat het kamp van Gbagbo geen aanvallen meer uitvoert op burgers en op leden van Unoci, de VN-missie in Ivoorkust, aldus een diplomaat bij de VN. Ook zou de VN-missie meer mogelijkheden moeten krijgen om de burgerbevolking te beschermen.

Volgens Gérard Araud, de Franse ambassadeur bij de VN, wordt het overleg over de resolutie volgende week voortgezet. Araud zei dat Ivoorkust op de rand van een burgeroorlog staat.

De Franse president Nicolas Sarkozy liet weten dat hij zich grote zorgen maakt over de situatie in Ivoorkust. Volgens medewerkers van de VN vallen er door de escalatie van het geweld in stedelijke gebieden steeds meer burgerdoden. Dat zou onder meer het gevolg zijn van het gebruik van zware wapens.

Geweld

Al bijna vijfhonderd mensen zijn sinds medio december het slachtoffer geworden van geweld in Ivoorkust, aldus de VN. De geweldsuitbarsting volgde op de onrustig verlopen presidentsverkiezingen van eind november.

Daarbij werd Gbagbo verslagen door zijn politieke rivaal Alassane Ouattara, volgens door de VN erkende uitslagen. Gbagbo weigert zich evenwel bij zijn nederlaag neer te leggen.