AJDABIYAH - Libische opstandelingen hebben vrijdag opnieuw aanvallen uitgevoerd op de stad Ajdabiyah. Ze wisselden schoten met regeringstroepen van Muammar Kaddafi, die de oostelijke stad bezet houden.

De rebellen reden in vrachtwagens met raketwerpers. Pick-uptrucks hadden zware machinegeweren in de achterbak.

Ze werden beschoten door de troepen van Kaddafi, die vanuit de stad twee à drie granaten per minuut naar de opstandelingen wierpen.

Ibrahim Faraj, lid van de rebellenregering, zei dat stamoudsten vrijdag met Kaddafi's troepen hadden gesproken. De stamoudsten hadden de soldaten gevraagd zich over te geven. Die weigerden dat. ''Daarom gaan we door met onze zware wapens'', zei Faraj.

De herovering van Ajdabiyah zou de grootste overwinning zijn van de rebellen sinds enkele weken.

Ondersteuning

De opstandelingen kregen bij hun strijd vrijdagmiddag ondersteuning van gevechtsvliegtuigen van de westerse bondgenoten. Een correspondent van persbureau Reuters zag de vliegtuigen over de stad vliegen, gevolgd door drie explosies. Grote zwarte rookpluimen stegen op uit de stad.

De rebellen voelden zich bemoedigd door de luchtaanvallen. ,Ik wacht tot de vliegtuigen klaar zijn met bombarderen, voordat we naar binnen trekken'', zei opstandeling Ahmed al-Misrati.

Spookstad

De stad Ajdaniyah zelf is inmiddels een spookstad. Fathia Meftah Ayad, een vrouw die uit de stad kon ontsnappen in een auto met haar gezin, zei dat Kaddafi's troepen ''iedereen doodschieten ouder dan tien jaar'', die op straat loopt of de stad wil ontvluchten.

De vrouw zei dat vier familieleden, onder wie een jonge neef die wanhopig brood ging zoeken, zijn doodgeschoten in de laatste week. Donderdag zijn nog negen buren doorgeschoten omdat ze op straat liepen. ''Niemand loopt nog buiten'', zei ze.

Internationale coalitie

Ondertussen is de internationale coalitie opnieuw zeer actief met aanvallen op Libische regeringstroepen. De laatste 24 uur zijn 153 vluchten uitgevoerd met gevechtsvliegtuigen.

Bovendien zijn zestien Tomahawk-kruisraketten afgevuurd op militaire doelen van leider Muammar Kaddafi, meldde een Amerikaanse legerwoordvoerder vrijdag.

Gps-geleide bommen

In aanvulling op de Tomahawks hebben de coalitietroepen vier gps-geleide bommen (JDAM's) afgevuurd op de troepen van de Libische leider.

Van de vluchten van de gevechtsvliegtuigen zijn er 67 uitgevoerd door de Amerikaanse luchtmacht. Bondgenoten verzorgden de andere 86..

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten.

Volg reacties op Twitter via NUlive.