DHARAMSHALA - Het Tibetaanse parlement in ballingschap heeft vrijdag ingestemd met het verzoek van de dalai lama om zijn politieke taken neer te leggen.

Dat gebeurde in de Indiase stad Dharamshala, waar de regering in ballingschap zetelt.

''Het was een moeilijke beslissing om de grondwet aan te passen en Zijne Heiligheid de politieke rol te ontnemen, maar hij doet het voor het welzijn van de Tibetanen op de lange termijn'', aldus parlementslid Karma Yeshi.

''We hebben dat in ons achterhoofd gehouden bij het nemen van deze beslissing.''

Unaniem

Het parlement nam unaniem vier resoluties aan die de machtsoverdracht mogelijk moeten maken. Eerder waren er nog parlementariërs die zich tegen het voorstel hadden verzet, omdat zij niet met de eeuwenoude traditie wilden breken.

De Chinese overheersing van Tibet zal een belangrijke reden zijn geweest voor de dalai lama om zijn gezag over te dragen. Na zijn overlijden ontstaat een machtsvacuüm, waarvan China gebruik zou kunnen maken.

Reïncarnatie

Dat komt omdat Tibetaanse monniken dan op zoek moeten naar de reïncarnatie van de dalai lama. De boeddhisten menen dat de geest van de leider wordt wedergeboren in een baby.

Het kan soms jaren duren voor een nieuwe dalai lama is gevonden en nog veel langer voor deze oud genoeg is om zijn volk te leiden.

In de tussentijd kan China de greep op 'het dak van de wereld' verder versterken. Peking heeft al iemand in gedachten die de volgende dalai lama kan zoeken.

De Tibetanen vrezen dat op die manier een stroman van China aan de macht komt, aan wie ze niet het hoofd kunnen bieden. Doordat er een premier met politieke macht is, wordt Peking de wind uit de zeilen genomen.

Spiritueel leider

De 75-jarige monnik blijft nog wel de spiritueel leider van de Tibetanen. Zijn politieke taken worden overgenomen door de premier van de regering in ballingschap.

Dat is nu Samdhong Rinpoche, maar recentelijk zijn er verkiezingen geweest waardoor hij opgevolgd gaat worden. De uitslag van die verkiezingen wordt eind april verwacht.