AMSTERDAM - Tienduizenden betogers hebben zich vrijdag verzameld in de straten van de Jemenitische hoofdstad Sanaa. President Saleh zei in een speech op de staatstelevisie dat hij zijn macht wil overdragen als deze in "veilige handen komt".

Demonstranten tegen het regime van president Ali Abdullah Saleh verzamelen zich bij de universiteit. Betogers hebben vrijdag opnieuw gedoopt tot de 'Dag van Vertrek'.

Saleh verscheen vrijdagmiddag op de staatstelevisie om de betogers toe te spreken. Demonstraties tegen de regering zijn niet goed voor het land, zei de president.

De inwoners van het straatarme Arabische land komen in opstand tegen de slechte economische situatie, de wijdverbreide corruptie en de politieke onderdrukking. Ze eisen een direct vertrek van Saleh.

Aan de "gelovige jeugd" zei Saleh: "jullie, de jeugd van de revolutie, krijgen de teugels van de macht in handen. Niet de schadelijke daders".

Aanhangers van de president staan op een ander plein, nabij de universiteit.

Angst

Een verslaggever van de Arabische nieuwszender Al-Jazeera vertelt dat er onder de demonstranten grote angst heerst voor geweld. Rond het centrale plein in de stad zijn enkele provisorische ziekenhuisposten neergezet.

Er wordt in Jemen al ruim een maand gedemonsteerd tegen het zittende regime. De betogingen gaan gepaard met steeds meer bloedvergieten. Vorige week vrijdag kwamen in Sanaa meer dan vijftig betogers om toen aanhangers van het staatshoofd het vuur openden.

Volgens de president had de oppositie aangezet tot het geweld, hij kondigde daarop de noodtoestand af.

De journalist van Al-Jazeera wordt uit veiligheidsoverwegingen niet bij naam genoemd. Eerder deze week sloten autoriteiten het kantoor van de nieuwszender in Jemen. Saleh had zware kritiek op de manier waarop de Al-Jazeera de protesten en onlusten in het land verslaat. Het kanaal zou te veel op de hand van de betogers zijn.

Verkiezingen

Een woordvoerder van de oppositie herhaalde tegenover Al-Jazeera dat de betogers het aanbod van Saleh om na vervroegde verkiezingen terug te treden afwijzen. Voorman van de oppositie Yassin Noman doet het voorstel van de president af als "lege woorden".

De regering zou uiterlijk in januari 2012 verkiezingen willen uitschrijven. De officiële amtstermijn van Saleh loopt pas af in 2013, hij is al 32 jaar aan de macht.

Een flink aantal functionarissen, waaronder een belangrijke legerleider, heeft inmiddels zijn handen van de president afgetrokken. Saleh waarschuwde eerder deze week voor een bloedige burgeroorlog, als hij door een staatsgreep wordt afgezet.

Jemen


Profiel Jemen
.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten.

Massaal protest in Sanaa