ABIDJAN - Door het toenemende geweld in Ivoorkust is het voor mensen steeds moeilijker om medische hulp te krijgen.

Meerdere medici zijn de conflictgebieden in Ivoorkust al ontvlucht en ook de voorraad medicijnen is bijna op. Dat meldde de Artsen zonder Grenzen (AzG) in Ivoorkust vrijdag.

AzG deelde mee dat inmiddels zes ziekenhuizen in Abidjan vrijwel geen medische staf meer hebben door het gebrek aan veiligheid in het land.

Momenteel is alleen nog één ziekenhuis actief ten noorden van de stad, dat sinds februari geleid wordt door de AzG. Vooral in dat gebied escaleert het geweld regelmatig doordat aanhangers van Alassane Ouattara zich daar bevinden.

Schoten

Deze week heeft de AzG al 52 doden geteld en meer dan 80 procent van de gewonden die binnenkomen zijn neergeschoten. '' Elke dag horen we schoten en we krijgen elke dag tien tot vijftien gewonden binnen'', aldus een eerstehulparts van AzG.

Niet alleen het geweld in de stad baart de organisatie grote zorgen, ze maakt zich ook zorgen over het gebrek aan medische benodigdheden.

Sancties

Door westerse sancties tegen de regering van de zittende president Laurent Gbagbo, is het onmogelijk geworden medicijnen het land in te krijgen.

Ivoorkust wordt geteisterd door geweld sinds de onrustig verlopen presidentsverkiezingen van eind november. Daarbij werd Gbagbo verslagen door zijn politieke rivaal Ouattara, volgens door de VN erkende uitslagen. Gbagbo weigert zich evenwel bij zijn nederlaag neer te leggen.

Vluchtelingen

Niet alleen artsen worden gedwongen het geweld te ontvluchten. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr zijn mogelijk een miljoen Ivorianen op de vlucht voor het geweld. De meesten zouden afkomstig zijn uit de stad Abidjan.