TOKIO - Het duurt nog minstens een maand voordat de koelsystemen in de reactors in de kerncentrale Fukushima I weer normaal werken. Dat heeft exploitant Tepco vrijdag bekendgemaakt.

De temperatuur moet onder het kookpunt komen om de koelsystemen weer op atmosferische druk te krijgen. Vooralsnog zijn reddingswerkers 24 uur per dag bezig om de schade aan de reactors te bepalen en ze te koelen.

Een woordvoerder van het bedrijf sloot niet uit dat de problemen in de centrale op het hoofdeiland Honshu van niveau 5, een ongeluk met bredere gevolgen, nog wordt opgeschaald. Niveau 6 is een ernstig ongeluk.

Reactorvat

Tepco laat verder weten dat het reactorvat rond de kern van reactor 3 van Fukushima I mogelijk beschadigd is. ''Het is mogelijk dat de reactorvat waarin de splijstofstaven zitten, beschadigd is geraakt'', aldus een woordvoerder van Tepco.

De Japanse nucleaire waakhond stelde even later dat op basis van hun data geen reden is om aan te nemen dat er sprake is van een scheur.

De verhoogde straling in het water, dat donderdag werd waargenomen nadat medewerkers van de centrale ziek werden, kan ook veroorzaakt zijn door ventilatie of door een lek in pijpen of kleppen. ''Niets in de data wijst op een scheur'', aldus een woordvoerder.

Oververhitting

Het reactorvat zorgt ervoor dat de radioactieve straling niet in de buitenlucht komt. Voor de zekerheid is er ook nog een betonnen behuizing rond het vat, die dezelfde functie heeft.

Fukushima I, ongeveer 250 kilometer ten noorden van de Japanse hoofdstad Tokio, kwam in de problemen door de aardbeving en tsunami die Japan twee weken geleden troffen. Technici proberen al dagen de stroomvoorziening te herstellen, zodat het koelsysteem weer aan kan. Dat moet oververhitting van de kernen voorkomen.

Stralingsniveau

Op 30 kilometer ten noorden van Fukushima I is inmiddels een stralingsniveau gemeten dat de jaarlijkse maximale natuurlijke doses overschrijdt.

De regering is vooralsnog geen evacuatie van plan in het gebied tussen de 20 tot 30 kilometer om de centrale heen. Wel wordt inwoners van dat gebied aangeraden vrijwillig naar verder gelegen regio's te vertrekken. De officiële evacuatiezone is het gebied in een straal van 20 kilometer van Fukushima I.

Radioactieve straling

Donderdag werden twee Japanse reddingwerkers naar het ziekenhuis vervoerd, omdat ze waren blootgesteld aan radioactieve straling. Het duo is naar nu blijkt blootgesteld aan een tienduizend keer hogere dosis radioactiviteit dan toegestaan.

Drie werknemers waren donderdag aan het werk in het souterrain van het turbinegebouw van reactor 3 in Fukushima. Ze stonden echter in het water te werken en hadden geen veiligheidslaarzen aan. Het radioactieve water liep daardoor in hun schoenen.

Bekijk al het nieuws over de ramp in Japan

Bekijk alle tweets over dit nieuws op NUlive

Koelen reactors duurt voort