YANGON - Het dodental door de beving in het oosten van het Aziatische land Myanmar (Birma) loopt langzaam op. Zeker 75 mensen zijn omgekomen en meer dan honderd mensen raakten donderdag gewond door de aardschok in het grensgebied met Thailand en Laos.

Dat hebben overheidsfunctionarissen uit Myanmar vrijdag laten weten. Ze stelden verder te vrezen dat er nog meer slecht nieuws zal volgen.

Een deel van de getroffen gebieden is nog niet bereikt, waardoor het onduidelijk is hoe groot de schade daar is.

Voelbaar

De beving had een kracht van 6,8 op de schaal van Richter op 10 kilometer diepte in dunbevolkt gebied. Het epicentrum lag ongeveer 90 kilometer ten noorden van de Noord-Thaise stad Chiang Rai.

Na de beving werd geen tsunamiwaarschuwing gegeven. Het schudden van de aarde was tot in China en Vietnam voelbaar.

Kloosters

Er zijn honderden gebouwen ingestort, waaronder een aantal kloosters, in plaatsen rondom het epicentrum. ''Het leger, de politie en de lokale autoriteiten proberen gewonden te vinden in de getroffen gebieden, maar de wegen zijn nog dicht'', aldus een overheidsfunctionaris.

In Thailand kwam een 52-jarige vrouw om het leven toen een muur van haar woning instortte. Verder zijn er geen meldingen van slachtoffers in Thailand. In Laos lijkt de schade vooralsnog enkel materieel.

Volgens Thaise meteorologen is de beving opgevolgd door zes forse naschokken.

Aardbeving Myanmar