AMSTERDAM - De hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) is er naar eigen zeggen "honderd procent zeker van" dat zijn onderzoek naar het geweld in Libië zal leiden tot een aanklacht tegen het regime van Muammar Kaddafi wegens misdaden tegen de menselijkheid.

Dat zegt hoofdaanklager Luis Moreno-Ocampo donderdag tegen persbureau AP.

Moreno zei dat een onderzoeksteam specifiek kijkt naar zes "grootschalige schietpartijen op burgers" in Tripoli, Benghazi en andere Libische steden.

Het team bekijkt aan de hand van foto's, video's en ander bewijsmateriaal welke personen er bij aanslagen betrokken zijn. Het Strafhof werkt hierbij samen met Interpol en andere politiediensten. In een later stadium zal de rol van het regime in gewapende conflicten met rebellen worden bekeken, zo laat Moreno weten.

Veiligheidsraad

De VN-Veiligheidsraad gaf het ICC begin maart de opdracht de mogelijke misdaden in Libië te onderzoeken. ''De wijdverbreide en systematische aanvallen die momenteel plaatsvinden in Libië tegen de burgerbevolking, kunnen wel eens worden beschouwd als misdaden tegen de menselijkheid’’, stelde de Veiligheidsraad in Resolutie 1970.

Het ICC is opgericht om verdachten van oorlogsmisdaden en andere zware internationale misdrijven te berechten.

Profiel Libië.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten.