LONDEN - Een Brit is donderdag schuldig bevonden aan een serie brute verkrachtingen van bejaarden. Hij heeft zeker achttien slachtoffers gemaakt, maar waarschijnlijk vele honderden meer.

De rechter bepaalt vrijdag de strafmaat. Tegen Britse media zei de magistraat levenslang te overwegen.

Taxichauffeur Delroy Grant (53) uit Londen pleegde zijn verkrachtingen tussen 1992 en 2009. Het jongste slachtoffer was 68, de oudste was 89. De meeste vrouwen leden aan ziektes als Alzheimer en Parkinson.

Grant, alias de Night Stalker, bereidde zich nauwgezet voor. Zo draaide hij lampen uit voor hij zijn slag sloeg, zodat de slachtoffers niets konden zien.

Blunder

Grant bleef jarenlang buiten schot door een blunder van de recherche. Een getuige had in 1999 bij een verkrachting het kenteken van een auto genoteerd. Het voertuig stond op naam van Grant.

Agenten zochten zijn DNA in een databank, maar het profiel kwam niet overeen met gevonden sperma. Daarom zochten ze niet verder.

Naamgenoot

Twee jaar later kreeg de politie nogmaals de naam van Grant door, na een uitzending van de Britse versie van Opsporing Verzocht.

Vanwege het DNA-onderzoek werd de tip afgewezen. Jaren later bleek echter dat een rechercheur per ongeluk het DNA van een naamgenoot had opgevraagd.

Sperma

Grant zelf ontkende tijdens het proces alle schuld. Hij verklaarde dat zijn ex-vrouw in 1977 zijn sperma zou hebben opgeslagen om het tientallen jaren later tegen hem te gebruiken.

De aanklagers veegden die smoes van tafel: DNA-onderzoek bestond nog niet toen het paar scheidde. Tijdens verhoren wees Grant bovendien zijn zoon als mogelijke dader aan.