ABIDJAN - Het politieke geweld in Ivoorkust heeft de afgelopen week meer dan vijftig mensen het leven gekost.

Dat heeft de VN-missie in Abidjan, de grootste stad van het West-Afrikaanse land, donderdag gemeld.

Sinds medio december zijn volgens de VN in Ivoorkust al 462 mensen slachtoffer geworden van geweld.

De geweldsuitbarsting volgde op de onrustig verlopen presidentsverkiezingen van eind november.

Daarbij werd zittend president Laurent Gbagbo verslagen door zijn politieke rivaal Alassane Ouattara, volgens door de VN erkende uitslagen. Gbagbo weigert zich evenwel bij zijn nederlaag neer te leggen.

Uitweg

Regionale organisaties als de Afrikaanse Unie proberen al maanden een uitweg te vinden uit de politieke patstelling in Ivoorkust, maar tot dusver is Gbagbo noch Ouattara bereid ook maar een duimbreed toe te geven.

De afgelopen weken escaleerde het geweld tussen de aanhangers van beide kemphanen. De VN vrezen dat de machtsstrijd ontaardt in een nieuwe burgeroorlog.

VN

Leiders uit de regio willen dat de VN-troepen die sinds de vorige burgeroorlog in 2002 en 2003 de vrede proberen te bewaren, een steviger mandaat krijgen om militair te kunnen ingrijpen als de situatie in Ivoorkust verder uit de hand loopt.

De blauwhelmen moeten ''alle benodigde middelen'' kunnen inzetten om mensenlevens te beschermen.

Ecowas

Dat heeft een functionaris van Ecowas, een economisch samenwerkingsverband van West-Afrikaanse staten, donderdag gezegd.

Verder vraagt Ecowas de Veiligheidsraad om Gbagbo verder onder druk te zetten door strengere sancties in te stellen tegen hem en zijn entourage. De organisatie wil dat hij de macht direct overdraagt aan Ouattara.