WASHINGTON - Een Frans gevechtsvliegtuig heeft donderdag bij de Libische stad Misurata een Libisch gevechtsvliegtuig verwoest. Dat heeft een Franse militaire woordvoerder gezegd.

De zegsman stelde dat het Libische toestel is vernietigd, kort nadat het was geland. Voor het uitschakelen van het vliegtuig gebruikten de Fransen een lucht-grondraket.

Volgens Frankrijk heeft het Libische vliegtuig het vliegverbod boven Libië geschonden. Het zou de eerste schending van de no-flyzone door het regime van kolonel Muammar Kaddafi zijn.

Westerse gevechtsvliegtuigen hebben donderdag twee aanvallen uitgevoerd op de wijk Tajoura in de Libische hoofdstad Tripoli, melden de Libische autoriteiten.

De laatste aanval vond plaats rond twaalf uur overdag Nederlandse tijd. Rond zeven uur 's ochtends was daar ook al een offensief. De aanvallen leken zich te richten op de militaire basis in Tajoura, in het oosten van Tripoli.

Benghazi

Ondertussen hebben Franse gevechtsvliegtuigen afgelopen nacht ook een Libische luchtmachtbasis beschoten, circa 250 kilometer landinwaarts nabij Benghazi. Franse Rafale en Mirage 2000-D-toestellen schoten daarbij met Scalp-raketten.

Ook bewoners van de Libische stad Sabha, 750 kilometer ten zuiden van Tripoli, meldden Westerse aanvallen.

Sabha is een bastion van de stam van de Libische leider Muammar Kaddafi. De stad heeft eveneens een militaire basis.

Profiel Libië.
 

Libië


Alles over de onrust in het Midden-Oosten
.

Volg reacties op Twitter via NUlive.