AMSTERDAM - In Syrië hebben oppositieleden opgeroepen tot een massale landelijke betoging tegen het zittende regime. De tegenstanders van president Bashar al-Assad hebben vrijdag gedoopt tot 'Waardige Vrijdag'.

Activisten gebruiken voornamelijk sociale media om medestanders op te roepen tot deelname aan de protesten. Betogers eisen meer politieke vrijheden en een einde aan de wijdverbreide corruptie in het land.

Een medewerker van het ziekenhuis in de zuidelijk stad Daraa meldt dat er zevenendertig lichamen zijn binnengebracht. "Allen hadden kogelwonden", zegt hij tegen persbureau Reuters. Mensenrechtenactivisten spreken enkele uren later van meer dan honderd doden, melden Arabische media.

Een getuige meldt aan het persbureau dat donderdag in Daraa tienduizenden mensen op de been zijn voor een herdenkingstocht voor dodelijke slachtoffers van de demonstraties.

Demonstraties

Syrië heeft al sinds 1963 een noodwet die demonstraties verbiedt. Toch waren er deze week een reeks betogingen tegen de president in Daraa en in de hoofdstad Damascus.

Deraa is al bijna een week het toneel van massale demonstraties. De politie treedt hard op en schoot de afgelopen dagen enkele malen met scherp op de demonstranten.

Onderzoek

De Verenigde Naties (VN) riepen Syrië eerder deze week met klem op een einde te maken aan het geweld en een onafhankelijk onderzoek toe te staan naar de toedracht. De regering van president Assad heeft beloofd een onderzoek in te stellen naar de doden in Daraa.

Volgens de hoge commissaris voor de mensenrechten Navi Pillay is het gebruik van excessief geweld tegen vreedzame betogers een duidelijke schending van het internationaal recht.

Profiel Syrië.

kaart syrie


Alles over de onrust in het Midden-Oosten
.

Situatie in Syrië