BRUSSEL - Een vakbondsdemonstratie tegen EU-plannen voor meer economische coördinatie zorgt donderdag voor grote verkeershinder in de binnenstad van Brussel.

Ook in het openbaar vervoer waren er vertragingen. Volgens de politie deden er 12.000 betogers mee, volgens de bonden 20.000.

De demonstranten zetten uit vier richtingen koers naar de Wetstraat, het bestuurlijke centrum van Brussel. Een aantal betogers bekogelde de politie met projectielen. De politie zette een waterkanon in.

De vakbonden protesteerden tegen plannen om het economisch beleid van de lidstaten meer op elkaar af te stemmen.

Schuldencrisis

Die worden donderdag en vrijdag in Brussel besproken tijdens een EU-top. De Europese regeringsleiders willen voorkomen dat opnieuw eurolanden in een schuldencrisis belanden en bij de rest om steun moeten aankloppen.

De bonden vrezen dat de voornemens leiden tot ingrepen in de pensioenen en de lonen.

Van Rompuy

Europees president Herman Van Rompuy zei na een bijeenkomst met sociale partners dat de EU de zorgen van de demonstranten serieus neemt.

''Maar wat wij doen is niet de sociale bescherming ontmantelen. De maatregelen moeten ervoor zorgen dat onze economieën concurrerend genoeg zijn om banen te scheppen en de levensstandaard voor alle burgers op peil te houden.''