DEN HAAG - Zes F-16's gaan donderdagmiddag van vliegbasis Leeuwarden al naar Sardinië om het wapenembargo tegen Libië te controleren.

Vanaf de vliegbasis Decimomannu worden de vliegtuigen ingezet bij de handhaving van het embargo, legt een woordvoerder van Defensie uit.

''De toestellen gaan bewakingsvluchten uitvoeren, inlichtingen vergaren en toezicht houden op het vliegverkeer richting Libië. De jachtvliegtuigen worden niet ingezet voor het bestrijden van gronddoelen of doelen op zee.''

Een KDC-10 tankvliegtuig gaat toestellen die deelnemen aan de NAVO-operatie in de lucht van brandstof voorzien. De mijnenjager Hr. Ms. Haarlem wordt ook ingezet voor het handhaven van het wapenembargo.

De inzet van de F-16's en de mijnenjager zal drie maanden duren. De KDC-10 wordt vanwege andere operationele verplichtingen tot 4 april ingezet.

Luchtaanvallen

De luchtaanvallen op Libië zijn een succes en gaan daarom door. Er vallen geen burgerslachtoffers door. Dit beklemtoonde de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Alain Juppé, donderdag.

Juppé zei voor de radio dat de aanvallen uitsluitend zijn gericht op militaire doelen. Ze beschermen burgers tegen aanvallen van troepen die loyaal zijn aan de Libische dictator Muammar Kaddafi.

De luchtaanvallen gaan net zo lang door tot die troepen zijn geneutraliseerd, aldus Juppé. Dat zal volgens de Franse bewindsman ''een kwestie van dagen of weken maar zeker niet van maanden'' zijn.

Regime

Hoewel een verandering van regime in elk geval op papier geen doel is van de militaire operatie, zei Juppé te verwachten dat Kaddafi niet lang meer aan de macht zal zijn.

''Ik ben ervan overtuigd dat in Tripoli sommige mensen met macht zich beginnen af te vragen: kunnen wij wel doorgaan met een dictator die, zonder overdrijven, gestoord is?'', aldus de minister.

NAVO

Frankrijk is er volgens Juppé voorstander van dat de verantwoordelijkheid voor de operatie wordt overgedragen aan de NAVO.

De aanvallen zijn in het kader van een resolutie van de Veiligheidsraad van de VN, die onder meer een no-flyzone heeft afgekondigd om te voorkomen dat regeringstroepen in Libië burgers aanvallen.

Profiel Libië

Alles over de situatie in Libië op onze Midden-Oosten-special.

Volg reacties op Twitter via NUlive.