SEATTLE - Een van de Amerikaanse militairen die betrokken zijn bij een schandaal rond de moord op burgers in Afghanistan, is woensdag door een militaire rechtbank tot 24 jaar celstraf veroordeeld.

Korporaal Jeremy Morlock heeft schuld bekend, zo meldden Amerikaanse media.

De 23-jarige Morlock uit de plaats Wasilla in de staat Alaska bood de nabestaanden van de slachtoffers en het Afghaanse volk zijn excuses aan. Hij is de eerste van vier van zijn collega's die terecht moet staan op verdenking van een reeks moorden.

Zeven anderen worden verdacht van het hinderen van het onderzoek, drugsgebruik en zware mishandeling van een collega die de zaak aanhangig maakte bij hun meerderen.

Foto's

Het Duitse weekblad Der Spiegel publiceerde maandag foto's van twee Amerikaanse militairen die poseren naast het bebloede lichaam van een Afghaan die zij zouden hebben gedood.

Een van de twee zou Morlock zijn. De mannen maken deel uit van een legereenheid waarvan de leden worden verdacht Afghaanse burgers voor de sport te vermoorden. Ze zouden gedaan hebben alsof er sprake was van een gevechtssituatie om onschuldige burgers te kunnen doden.

Morlock gaat getuigen tegen zijn collega's. Hij komt na zeven jaar celstraf in aanmerking voor vervroegde vrijlating.