TOKIO - Het werk aan reactor 3 in de Japanse kerncentrale Fukushima I is donderdag hervat. Bij de werkzaamheden zijn donderdagochtend (Nederlandse tijd) drie werknemers blootgesteld aan radioactieve straling. Twee van hen zijn afgevoerd naar het ziekenhuis,

Dat meldt de Japanse publieke omroep NHK op basis van uitspraken van het nucleair agentschap van Japan.

De werknemers zijn blootgesteld aan een straling van 180 millisieverts. De overheid vindt een straling van 250 millisieverts voor werknemers acceptabel. Daarboven wordt het werk stilgelegd.

Rook

Een dag eerder werden werknemers en brandweermensen geëvacueerd toen er door nog onbekende oorzaak zwarte rook uit de reactor opsteeg.

Volgens het energiebedrijf Tepco, eigenaar van de kerncentrale, werd er geen verhoogde radioactiviteit gemeten na de rook. Er is weer stroom in de controleruimtes van reactor 1 en 3, waardoor het licht het weer doet en zaklantaarns niet meer nodig zijn.

Het is nog onduidelijk of de koelsystemen aan de praat kunnen worden gebracht. De reddingswerkers hopen dat ze een pomp kunnen repareren die zoetwater naar binnen pompt zodat reddingswerkers geen zeewater meer hoeven aan te voeren om de reactors te koelen.

Ontruiming

Maandag moest reactor 3 ook al worden ontruimd wegens rook. Deze reactor baart de autoriteiten de meeste zorgen, omdat daar de zeer gevaarlijke stoffen plutonium en uranium zijn opgeslagen.

Japan kampt met een nucleaire crisis die is veroorzaakt door een aardbeving en tsunami op 11 maart.

Bekijk onze special over de tsunami in Japan

Bekijk alle tweets over dit nieuws op NUlive