JERUZALEM - Israël zal ''agressief en verantwoordelijk'' reageren om de rust en veiligheid in het land te bewaren. Dat zei premier Benjamin Netanyahu woensdag in een reactie op het oplaaiende geweld in de Palestijnse Gazastrook en op een bomaanslag eerder op de dag in Jeruzalem.

''Israël zal agressief, verantwoordelijk en wijs optreden om de rust en veiligheid te bewaren die hier al twee jaar heerst'', aldus de premier.

De afgelopen dagen is het geweld in de Gazastrook toegenomen. Militante Palestijnen schoten raketten richting Israël.

De aanvallen werden beantwoord met bombardementen en beschietingen, waarbij acht Palestijnen om het leven kwamen. Woensdag ontplofte een bom in Jeruzalem. Een persoon stierf. Ongeveer dertig mensen raakten gewond.

Rosenthal

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken reageerde ''met grote ontzetting'' op de bomaanslag in Jeruzalem. ''Voor een dergelijke afschuwelijke daad van terroristisch geweld tegen burgers is geen enkele rechtvaardiging mogelijk'', zo liet de minister woensdag weten.

Rosenthal zei grote zorgen te hebben over de ontwikkelingen in Gaza. Hij doelde op de raketbeschietingen die werden gevolgd door tegenacties, het geweld over en weer op de Westelijke Jordaanoever, de moord op een Israëlisch gezin in Itamar en de acties van kolonisten tegen Palestijnen bij Hebron.

De minister roept de partijen op escalatie te voorkomen. Een onvoorwaardelijke hervatting van de rechtstreekse vredesbesprekingen is volgens hem de enige manier om een duurzame oplossing te bereiken ''die recht doet aan gerechtvaardigde verlangens van beide partijen''.