NAVO-landen gaan wapenembargo Libië afdwingen

AMSTERDAM - De NAVO-landen gaan een wapenembargo tegen Libië afdwingen. Daarover bereikten de leden van het militaire bondgenootschap dinsdag in Brussel een overeenkomst.

De NAVO laat ook weten plannen te hebben afgerond over een bijdrage aan het handhaven van de no-flyzone boven Libië.

"We zulllen, indien nodig, bijdragen aan de internationale inspanningen om de Libische bevolking te beschermen tegen het geweld van het Kaddafi-regime", zo luidt de verklaring.

NAVO-schepen en vliegtuigen worden ingeschakeld in de Middellandse Zee om vaartuigen te onderscheppen die verdacht worden van het vervoer van illegale wapens of huurlingen.

F16's

Nederland zal met verschillende F-16's, een mijnenjager en een tankvliegtuig de internationale militaire interventie in Libië steunen.

Dit melden ingewijden in Den Haag dinsdag. Het kabinet zal het besluit dinsdagavond formeel goedkeuren tijdens een extra ministerraad die om 20.00u begint. 

De Nederlandse regering heeft steeds gezegd alleen in actie te willen komen in Libië als dat in NAVO-verband kan gebeuren.

Rol

De ambassadeurs van de 28 NAVO-landen waren sinds eind vorige week met elkaar in discussie over de rol die het bondgenootschap moet hebben bij de uitvoering van de VN-resolutie die militair ingrijpen in Libië en een vliegverbod sinds vorige week vrijdag mogelijk maakt.

Met name Turkije uitte bezwaren tegen een militair ingrijpen.

Vliegverbod

De Westerse coalitie die een vliegverbod afdwingt boven Libië bombardeerde maandagavond opnieuw doelen in het Noord-Afrikaanse land. De no-flyzone boven Libië wordt de komende dagen uitgebreid richting het noordwesten naar de steden Tripoli, Brega en Misurata.

Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates zei dinsdag dat de militaire acties in Libië de komende dagen zullen afnemen.

Grondtroepen

Frankrijk maakte bekend geen grondtroepen naar Libië te sturen, zo zei premier Francois Fillon dinsdag in het parlement. Zo'n idee is volgens hem ''expliciet uitgesloten''.

Het hoort niet dat Frankrijk in de plaats komt van het Libische volk. Het volk moet het eigen lot bepalen, ook al lijken de opstandelingen niet erg op te rukken naar hoofdstad Tripoli. ''We voeren geen oorlog tegen Libië, maar een campagne om de burgers te beschermen.''

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten.

Volg reacties op Twitter via NUlive.

Militaire interventie Libië

Lees meer over:
Tip de redactie