SANAA - In Jemen is vrijdag de noodtoestand afgekondigd na een schietpartij waarbij tientallen doden vielen. Dat maakte president Ali Abdullah Saleh bekend.

Na het vrijdaggebed werden bij een demonstratie in de hoofdstad Sanaa volgens artsen zeker 41 tegenstanders van het bewind van Saleh doodgeschoten. Meer dan honderd raakten gewond. De minister van Binnenlandse Zaken kwam met een veel lager dodental, namelijk 25.

Volgens Saleh was de politie niet betrokken bij de schietpartij. ''De politie was niet aanwezig en opende niet het vuur. De botsingen waren tussen burgers en demonstranten. Het is duidelijk dat er gewapende elementen onder de demonstranten zijn'', verklaarde hij op een persconferentie. Hij zei het bloedbad te betreuren.

Agenten

Getuigen zagen knokploegen die Saleh steunen vanaf daken het vuur openen op de menigte bij de Sanaa Universiteit, waar tegenstanders van de president al sinds 21 februari kamperen. Een verslaggever van het persbureau AFP zag later ook agenten op de demonstranten schieten.

In het armste land van de Arabische wereld demonstreren mensen al weken. Zij eisen het aftreden van Saleh, die al meer dan dertig jaar aan de macht is.

Profiel Jemen

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten op onze special

Noodtoestand Jemen