AMSTERDAM - Het bewind van de Libische leider Muammar Kaddafi heeft vrijdag een wapenstilstand aangekondigd. Alle militaire operaties zouden per direct zijn gestaakt.

De maatregelen zijn volgens minister van Buitenlandse Zaken Mussa Kussa genomen om de burgers in het land te beschermen. De bewindsman beloofde ook de buitenlanders in Libië en hun bezittingen te beschermen.

De bombardementen op de Libische stad Misurata gaan echter gewoon door, ondanks de afkondiging van de wapenstilstand. Dat hebben medische bronnen in Misurata vrijdagmiddag laten weten aan de Arabische nieuwszender al-Arabiya.

Er zouden zeker 25 mensen zijn omgekomen tijdens de meest recente aanval door troepen die loyaal zijn aan het bewind in het Noord-Afrikaanse land. Het persbureau Reuters meldde op basis van een arts in de stad eveneens dat de bombardementen worden voortgezet. Deze bron sprak ook van zeker 25 doden.

Diplomatiek offensief

Het regime in Tripoli lijkt een diplomatiek offensief te zijn begonnen om te voorkomen dat andere landen met steun van de Verenigde Naties een operatie beginnen in Libië. Kussa zei dat Libië als VN-lid ''verplicht is om resoluties van de Veiligheidsraad te accepteren''.

Na de stemming in de Veiligheidsraad haalde Kaddafi nog keihard uit naar de VN in verband met de resolutie.

Reacties

Westerse landen hebben vrijdag sceptisch gereageerd op de wapenstilstand die is afgekondigd door het bewind van de Libische leider Muammar Kaddafi. De Britse premier David Cameron zei dat het bewind in Libië zal worden beoordeeld op zijn daden en niet op zijn woorden.

''Het is volkomen duidelijk dat de resolutie van de VN-Veiligheidsraad stelt dat hij (Kaddafi) moet stoppen met wat hij doet, het met grof geweld bejegenen van zijn volk'', aldus Cameron in een interview met de BBC. ''Als hij dat niet doet, dan kunnen alle noodzakelijke maatregelen volgen om hem te stoppen.''

De mededeling over het staakt-het-vuren verandert volgens Frankrijk niets aan de dreiging in Libië. ''We moeten zeer voorzichtig zijn. Hij begint nu bang te worden, maar ter plaatse is er niets veranderd aan de dreiging'', aldus een woordvoerder van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken.

José Luis Rodriguez Zapatero, de premier van Spanje, zei dat de internationale gemeenschap zich ''niet voor de gek zal laten houden'' door het Libische regime.

Terugtrekken

Ook de Verenigde Staten zijn niet onder indruk van het afgekondigde staakt-het-vuren. Dat zei de Amerikaanse minister Hillary Clinton van Buitenlandse Zaken vrijdag.

Clinton wil dat de Libische regeringstroepen zich terugtrekken uit het oosten van het Noord-Afrikaanse land. Daar dreven militairen die loyaal zijn aan Kaddafi de opstandelingen de laatste dagen steeds verder terug. Ook vrijdag worden hier nog gevechten gemeld, onder meer in Ajdabiya.

''We blijven werken met onze partners in de internationale gemeenschap om Kaddafi onder druk te zetten om te vertrekken en steunen de legitieme aspiraties van het Libische volk'', verklaarde de bewindsvrouw.

Niet belangrijk

De leiding van het verzet in Libië liet weten dat de verklaring over de wapenstilstand voor haar niet belangrijk is. Kaddafi zou slechts bluffen om tijd te winnen volgens de rebellen. ''De hele wereld weet dat Muammar Kaddafi een leugenaar is'', zei Khalifa Heftir, een naar het verzet overgelopen legercommandant, tijdens een persconferentie in Benghazi.

''Hij, zijn zonen en allen die hen steunen, zijn leugenaars.'' Heftir riep Kaddafi op om zichzelf en zijn wapens te overhandigen aan de rebellen. ''Dat zou beter zijn dan zich overgeven aan buitenlandse troepen'', aldus Heftir.

De Amerikaanse krant The New York Times meldde dat de vier journalisten die eerder deze week werden gearresteerd in Libië, vrijdag zullen worden vrijgelaten.

Toezicht

Libië heeft de autoriteiten van Turkije en Malta gevraagd om toe te zien op het staakt-het-vuren. Dat heeft een woordvoerder van de Libische regering vrijdag gezegd.

Bekijk ons liveblog voor het laatste nieuws over de interventie in Libië

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-oosten op onze special

Lees reacties over Libië via Twitter op NUlive.nl