PARIJS - ''Binnen enkele uren'' zal in Libië militair worden ingegrepen door het instellen van een vliegverbod. Volgens een woordvoerder van de Franse overheid zal deze interventie snel van start gaan.

De woordvoerder zei dat Frankrijk zal deelnemen aan de aanvallen die nodig zijn om een vliegverbod in te stellen. ''De Fransen, die de oproep voor deze maatregel hebben geleid, zullen natuurlijk consistent zijn en militair interveniëren'', aldus de zegsman.

Kort daarvoor liet ook Noorwegen weten de militaire actie tegen de troepen van de Libische dictator Muammar Kaddafi te steunen.

''We zullen deelnemen aan de operatie'', aldus de Noorse minister van Defensie. ''Maar het is te vroeg om precies te zeggen hoe. Het sturen van vliegtuigen lijkt voor de hand liggend.''

Luchtruim

Libië ontkent zijn luchtruim voor al het vliegverkeer te hebben gesloten. Europese landen hebben echter alle burgervluchten naar het Noord-Afrikaanse land verboden.

De Europese luchtverkeersleiding Eurocontrol meldde eerder van Malta informatie te hebben ontvangen dat de luchtverkeersleiding in de Libische hoofdstad Tripoli een verklaring had uitgegeven dat het ''tot nader order'' geen enkel vliegtuig meer accepteert in het Libische luchtruim.

Later ''informeerden de Libische autoriteiten ons dat het luchtruim open is'', aldus een zegsvrouw van Eurocontrol.

De 39 lidstaten van Eurocontrol, waaronder de lidstaten van de Europese Unie en Rusland, hebben de luchtverkeersleiding intussen gevraagd de burgerluchtvaart boven het land stil te leggen. Ook het vliegverkeer van en naar Libië moet worden stilgelegd. ''We verwerpen alle vluchtschema's die verzoeken over Libië te vliegen of door het Libische luchtruim heengaan'', stelde de woordvoerster.

Misurata

Libische troepen beschieten vrijdag de stad Misurata. Dat meldde de Arabische nieuwszender al-Arabiya.

De beschietingen met tanks en artillerie duren al een paar uur. ''Ze bombarderen alles, de huizen, het centrum van de stad'', zei een opstandeling. Hij repte over de zwaarste bombardementen tot dusver in Misurata.

Een andere rebel zei dat tanks optrekken naar het centrum en dat opstandelingen ze proberen te stoppen. Er vielen volgens medische bronnen vrijdag al zeker vier doden en zeventig gewonden.

Andere plaatsen

Met circa 300.000 inwoners is Misurata de laatste grote stad in het westen die in handen is van het verzet. De stad ligt ongeveer 200 kilometer ten oosten van de hoofdstad Tripoli en ligt al dagen onder vuur van aanhangers van de Libische leider Muammar Kaddafi.

Ook in andere plaatsen in het westen, waaronder Zintan en Nalut, wordt volgens getuigen en rebellen vrijdag gevochten tussen voor- en tegenstanders van Kaddafi.

Militaire steun

Denemarken heeft aangegeven geen militaire steun te geven zolang er geen parlementair akkoord is. Als het Deense parlement instemt met een missie, zal het Scandinavische land waarschijnlijk gevechtsvliegtuigen sturen. Polen wil de missie logistiek ondersteunen, maar sluit een militaire rol uit.

Datzelfde geldt voor Duitsland, dat zich onthield van stemming in de VN-Veiligheidsraad. Hoewel Berlijn het geweld van de Libische dictator Muammar Kaddafi een halt wil toeroepen, is het land niet bereid om troepen te sturen.

Hillen

Minister Hans Hillen (Defensie) wil eerst ''heel zorgvuldig'' bekijken wat Nederland bij zou kunnen dragen aan de uitvoering van de resolutie van de VN-Veiligheidsraad.

Hij zei enthousiast te zijn over de voortgang in de internationale besluitvorming, maar is voorzichtig over een eventuele Nederlandse bijdrage.

NAVO

De NAVO zal zich vrijdagochtend buigen over de situatie in Libië. De NAVO ''bespreekt de implicaties van de resolutie en blikt vooruit op de mogelijke gebeurtenissen'', aldus een woordvoerster.

De ambassadeurs van de 28 aangesloten landen zullen in de vergadering toetsen of voldaan is aan alle voorwaarden om over te gaan tot actie.

Aantoonbare noodzaak

''Voor elke NAVO-operatie moet er een aantoonbare noodzaak zijn om te handelen, er moet regionale steun zijn en een duidelijke juridische basis'', aldus de zegsvrouwe.

''Als aan die voorwaarden is voldaan, staat de NAVO klaar om te handelen als onderdeel van een bredere internationale inzet.''

NAVO-lidstaten bleken donderdag verdeeld over een militaire interventie. Groot-Brittannië en Frankrijk waren de indieners van de resolutie in de VN, Duitsland onthield zich in de Veiligheidsraad van stemming en bleef terughoudend. Mogelijk komt er een ''coalitie van vrijwilligers''.

België

De NAVO zal België vragen F-16's in te zetten. Dat meldde de Belgische minister van Defensie, Pieter De Crem.

Volgens hem is aan de voorwaarden voldaan die België stelde om deel te nemen aan een internationale interventie tegen het regime-Kaddafi. Wel verlangt de demissionaire regering nog de steun van het parlement.

Berlusconi

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi houdt een spoedvergadering. Hij overlegt met specialisten op het gebied van defensie en veiligheid.

Waarschijnlijk gaat Berlusconi met zijn adviseurs ''de Italiaanse bijdrage aan de implementatie van de no-flyzone'' bespreken, aldus een bron binnen de overheid. Later op de dag zal ook met parlementaire commissies worden gesproken.

Italië, de voormalige kolonisator en belangrijke handelspartner van Libië, heeft eerder al gezegd het gebruik van vliegbases in het land toe te staan. Het land stelde dat alleen te willen doen met instemming van de Verenigde Naties. 

Daarmee wordt een vriendschappelijk verdrag tussen Italië en Libië geschonden, dat sinds 2008 in werking is. Minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini stelde dat deze afspraken ''de facto opgeschort'' zijn. Het gebruik van het Italiaanse luchtruim en de bases op Italiaans grondgebied zijn volgens waarnemers cruciaal bij het uitvoeren van een vliegverbod.

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-oosten op onze special

Lees reacties over Libië via Twitter op NUlive.nl

VN-resolutie Libië