TRIPOLI - Het regime van kolonel Muammar Kaddafi heeft gedreigd een eventueel militair ingrijpen in Libië te vergelden met aanvallen op het civiele lucht- en zeeverkeer in het Middellandse Zeegebied.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties stemt naar verwachting donderdagavond laat over een resolutie die de weg vrijmaakt voor gewapend ingrijpen.

Als de resolutie door de Veiligheidsraad komt, staat het VN-lidstaten vrij om ''alle noodzakelijke maatregelen'' te treffen om de Libische burgers te beschermen tegen aanvallen van de troepen van hun dictator.

Ook wordt dan een no-flyzone ingesteld boven het land. De ontwerptekst sluit wel uit dat buitenlandse troepen het Noord-Afrikaanse land bezetten.

Frankrijk

 Als de VN-Veiligheidsraad besluit tot maatregelen, kunnen de militaire aanvallen snel beginnen. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé donderdag gezegd. Frankrijk en andere landen zijn volgens Juppé klaar om ''iedere resolutie" van de Veiligheidsraad uit te voeren.

''Gezien de urgente situatie op de grond in Libië, ligt het voor de hand dat de resolutie snel wordt uitgevoerd", aldus Juppé. De minister zei verder dat Frankrijk in contact staat met Groot-Brittannië en Arabische landen.

Italië

Italië liet donderdagavond bij monde van Defensieminister Ignazio la Russa weten dat het zijn verantwoordelijkheid neemt als de Veiligheidsraad besluit dat militaire maatregelen nodig zijn.

De vliegbasis Sigonella op Sicilië is een van de NAVO-bases die het dichtst bij Libië liggen. Italië reageerde eerder sceptisch op plannen van Frankrijk en Groot-Brittannië voor een vliegverbod boven Libië.

Aanval

De tijd dringt, want Kaddafi heeft aangekondigd dat hij nog donderdagavond de aanval zal inzetten op Benghazi.

Die stad in het oosten van Libië is een van de laatste bolwerken van de opstandelingen, die na aanvankelijke successen de afgelopen weken steeds verder zijn teruggedrongen.

Geen genade

Kaddafi waarschuwde de rebellen dat er geen genade zal zijn voor degenen die zich blijven verzetten. Rebellen die de wapens neerleggen en vluchten hebben volgens hem niets te vrezen, evenals ongewapende burgers.

De Libische rebellen zullen standhouden en zich niet laten intimideren door dreigementen van Kaddafi. Dat heeft de leider van het verzet, de overgelopen oud-minister van Justitie Mustafa Abdel Jalil, donderdag gezegd tegen de Arabische nieuwszender al-Jazeera.

Verwelkomen

Jalil, die leiding geeft aan de Nationale Libische Raad in de rebellenhoofdstad Benghazi, zei dat hij elke VN-resolutie zal verwelkomen die een einde kan maken aan de ''genocide'' die Kaddafi's milities volgens hem aanrichten in het land.

Profiel Libië

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten op onze special