AMSTERDAM - Duitsland sluit voorlopig alle zeven kerncentrales die voor 1980 in gebruik zijn genomen. Dat heeft bondskanselier Angela Merkel dinsdag bekendgemaakt.

De sluiting geldt in eerste instantie voor een periode van drie maanden. In die tijd wordt de veiligheid van de kerncentrales nader tegen het licht gehouden.

''Bij dat veiligheidsonderzoek zijn er geen taboes. Duitsland kan echter geen afstand doen van kernenergie.'', zo zei Merkel maandag al.

Eén kerncentrale zal ongeacht de uitkomsten van het onderzoek gesloten blijven, zo melden Duitse media. De kerncentrale Neckarwestheim 1 zal na de sluiting nooit meer rendabel kunnen worden, aldus de eigenaar van de centrale. Daarom is in overleg met de minister-president besloten om de centrale definitief te sluiten.

Hogere energieprijzen

Het onderzoek wordt ingesteld naar aanleiding van de onrust in Japan, waar in een aantal kerncentrales grote problemen zijn ontstaan nadat het noordoosten van het land vrijdag eerst werd getroffen door een zeer zware aardbeving en daarna werd overspoeld door een tsunami.

345kern
De Duitse kerncentrales die gesloten worden. Foto: ANP

Duitsland telt zeventien kernreactoren, die samen bijna een kwart van de elektriciteitsbehoefte voor hun rekening nemen. Minister van Economische Zaken Reiner Brüderle verzekerde dat ook na de sluiting van de zeven oudste kerncentrales de levering van stroom kan worden gegarandeerd. Wel waarschuwde hij dat de maatregelen tot hogere energieprijzen zullen leiden.

Langer open

Merkel voerde tot nu toe een beleid om de Duitse kerncentrales langer open te houden. "We kunnen niet zomaar overgaan tot de orde van dag'', zo zei Merkel eerder.

De problemen met de kerncentrales in Japan hebben tot een ommezwaai geleid in het debat in Duitsland. Een meerderheid van 53 à 60 procent, volgens diverse opiniepeilingen van de publieke omroepen, wil dat alle resterende kerncentrales zo snel mogelijk worden gesloten.

Maar liefst 70 procent van de Duitsers acht problemen zoals met de brandende, ontploffende en lekkende kerncentrales in Japan ook in Duitsland voor mogelijk.