TOKIO - Maandagnacht heeft zich in de gehavende kerncentrale Fukushima I een explosie voorgedaan. Elf werknemers zijn gewond geraakt, zei een woordvoerder van de Japanse regering.

Zeven mensen die eerder als vermist waren gemeld, zijn inmiddels gevonden. De explosie was zo krachtig dat hij veertig kilometer verderop werd gevoeld.

Volgens nucleair deskundigen is waarschijnlijk een mengsel van waterstof en zuurstof ontploft. Een soortgelijk incident had zich zaterdag al voorgedaan.

Brandstofstaven

De brandstofstaven in kernreactor twee in de Japanse kerncentrale Fukushima 1 'staan droog'. Het niveau van het koelwater is zo ver gedaald dat de staven niet meer in het water staan.

Dit hebben de Japanse persbureaus Kyodo en Jiji maandag op gezag van de exploitanten bericht.

Meltdown

Het kan zo niet meer worden uitgesloten dat er een meltdown of kernsmelting plaatsvindt in deze reactor. Dat verhoogt de kans op grote schade aan het reactorvat en het lekken van radioactiviteit.

Het koelsysteem in de reactor nummer twee van de kerncentrale Fukushima 1 in Japan was al uitgevallen. Eerder hadden de reactoren nummer één en drie van de centrale die ongeveer 250 kilometer van Tokio ligt, hetzelfde probleem. Dat leidde tot explosies.


Nucleaire crisis in Japan groter weergeven /(c)NU.nl/Jelle Kamsma

Muur

Het Internationaal Atoomenergieagentschap IAEA heeft gemeld dat de explosie maandag in de derde reactor van Fukushima 1 niet het reactorvat heeft beschadigd.

Door de nieuwe ontploffing is een muur van het gebouw ingestort, waardoor mogelijk meer radioactiviteit is ontsnapt. De weinige omwonenden die niet zijn geëvacueerd, zijn opgeroepen in hun huizen te blijven.

Uit de omgeving van de kerncentrale zijn meer dan 200.000 mensen geëvacueerd. Enkele honderden zieken, ouderen en verzorgend personeel bleven achter.

Crisissituatie

In de centrale ontstond zaterdag na de aardbeving en de tsunami van vrijdag al een crisissituatie omdat zich een explosie voordeed in reactor 1. Daarbij raakten vier werknemers gewond. Duizenden omwonenden werden toen geëvacueerd.

De autoriteiten hebben bij drie kerncentrales de noodtoestand uitgeroepen vanwege problemen met de koelsystemen. Alle reactoren in de kerncentrales werden automatisch stilgelegd toen Japan vrijdag werd getroffen door de aardbeving, maar doordat ook noodaggregaten uitvielen werken de koelpompen niet meer.

Vloot weg

De Amerikaanse Zevende Vloot heeft zijn schepen en vliegtuigen weggestuurd uit de buurt van de kerncentrale. Daartoe is besloten nadat een lage hoeveelheid straling was gemeten. Dit heeft de Vloot maandag bekendgemaakt.

De meting werd gedaan door het vliegdekschip USS Ronald Reagan, dat zich op dat moment op 160 kilometer uit de kust bevond.

Volgens een woordvoerder van de Vloot was de gemeten straling vergelijkbaar met de dosis die een mens normaliter in een maand in zijn natuurlijke omgeving tot zich krijgt.

Lees alles over de aardbeving en tsunami in Japan op onze special

Alle twitterberichten over dit onderwerp

Nieuwe explosie Fukushima