BOEDAPEST - De Hongaarse oud-premier Ferenc Gyurcsány waarschuwt voor een 'oorlog' in Hongarije als de centrumrechtse regering een omstreden grondwet invoert. Daardoor verandert de officiële naam Hongaarse Republiek in Hongarije.

''Cynisch dat de naam van ons land wordt gewijzigd zonder de burgers te vragen'', zegt Gyurcsány van de oppositionele Socialistische Partij.

Het is ook duur want Hongaars geld en paspoorten moeten worden aangepast.

''Dit is een oorlogsverklaring tussen vrienden van de Republiek en de autocratische Fidesz'', aldus Gyurcsány. De regerende Fideszpartij eist dat de grondwet in april rond Pasen door president Pál Schmitt wordt getekend.

Eenpartijstaat

Volgens Gyurcsány wil Fidesz een éénpartijstaat, met stadhouder premier Viktor Orbán. De macht van het Constitutioneel Gerechtshof werd al ingeperkt. Onder de nieuwe grondwet krijgt de regering ook invloed over instituten zoals de Centrale Bank en media.

Daarnaast zijn homohuwelijken verboden. Het huwelijk is tussen een man en vrouw en daaruit voortkomende kinderen worden beschermd vanaf dat zij nog foetus zijn, zegt de ontwerptekst. Ze krijgen zelfs 'stemrecht'. Ouders kunnen mogelijk stemmen gaan uitbrengen voor hun baby's.

Staatsschuld

Ook staat er in dat staatsschuld maximaal 50 procent van het bruto nationaal product (BNP) mag zijn. Hongarije heeft nu met 80 procent van BNP Oost-Europa's hoogste staatsschuld.

De ontwerptekst verwijst tevens naar gebieden die Hongarije verloor aan buurlanden en de revolutie tegen Sovjetoverheersing in 1956. Hongarije's 'christelijke' tradities en de 'heilige' kroon van de eerste koning Stefan worden genoemd.

Een katholieke stichting wil de grondwet vieren door het Vrijheidsbeeld van Boedapest in een Mariamonument te veranderen.